U "Kući cveća" u Beogradu

Kovčeg s tijelom Jovanke Broz spuštan je u grob uz taktove pesme "Bela ćao", što je bila njena posljednja želja.

Nakon obraćanja prisutnih i ispaljivanja počasnih plutona nešto iza 12 sati u "Kući cveća" u Beogradu počela je sahrana Jovanke Broz, udovice doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, prenosi Anadolu Agency.
Samom činu sahrane, spuštanju lijesa u grob, prisustvuju samo ministri u Vladi Srbije i članovi porodice Jovanke Broz, dok će novinarima i građanima "Kuća cveća" biti dostupna tek nakon obavljanja sahrane. Kovčeg s tijelom Jovanke Broz spuštan je u grob uz taktove pjesme "Bela ćao", što je bila njena posljednja želja. Policijska procjena je da je na sahrani prisutno 10.000 ljudi. 
Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz postavljen je ispred "Kuće cveća" oko 10 sati, a kapije za građane koji se od jutros okupljaju na mjestu sahrane su otvorene u 11 sati.
Premijer Srbije Ivica Dačić je kazao da se "opraštamo od prve dame SFRJ". Istakao je da su je "svi zvali drugarice", a "poslije je niko nije skoro ni pominjao".
"Do smrti, kao da nije postojala, kao da nije bila žena koja je upoznala više svetskih političara, nego mnogi političari posle nje. Moramo da priznamo da smo počinili greh. Zaboravivši nju, zaboravili smo sebe. Ovo je oproštaj od posljednje ikone bivše Jugoslavije i od Titove epohe", rekao je Dačić.
Predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević podsjetio je na život i ratni put Jovanke Broz, podsjetivši da se borila protiv fašizma i da je ni "kuršumi nisu mimoišli". Naglasio je da ni život pored "gromade" poput Tita nije bilo lak. Prema njemu, sahrana u "Kući cveća" je mala zahvala Jovanki Broz, jer će biti sahranjena ''pored čoveka kome je dala svoju mladost i volela ga ceo život'', prenosi reporter AA.
U ime porodice obratio se njen sestrić Goran Aleksić, koji je rekao da su Jovanku Broz krasili poštenje, odanost i dostojanstvo. Podsjetio je da je bila starija sestra, ali i majka svojim sestrama.
"Ako je ovo način da se odužimo, onda draga naša, možeš mirno počivati pored čovjeka kome si poklonila mladost i voljela ga do smrti. Uvijek ćeš biti u našim srcima", naglasio je Aleksić.
Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog kojeg se sahrana obavlja uz plotun i sve vojne počasti. 
Ispred "Kuće cveća" od jutros se okupilo više hiljada ljudi, mahom starijih, od kojih mnogi nose obilježja SFRJ u čast nekadašnje prve dame bivše države i, kako mnogi ističu, "odlaska posljednjeg pravog simbola SFRJ".   
Sahranu Jovanke Broz prati 266 novinarskih ekipa iz 74 redakcije, od kojih 42 iz inostranstva. Tu su Anadolu Agency, AFP, AP, ROJTERS, DW, RAI... 
Svjetski i mediji u regionu ocjenjuju smrt Jovanke Broz kao ''kraj jedne ere'' i definitivan kraj Jugoslavije, jer je Jovanka Broz zasigurno bila jedan od simbola bivše velike balkanske države.
Pojedini analitičari i mediji ističu kako je Broz  imala sudbinu kao i Jugoslavija. Decenije ugodnog života i komfora, a umrla je sama i gotovo u bijedi, prenosi novinar AA.
Jovanka Broz je preminula u nedjelju u Beogradu, u 89. godini, uslijed zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.