Uredbu donijela Vlada Kosova

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zulfiu izjavio je danas da se od ponoći na prelazima prema Kosovu u opštinama Preševo i Bujanovac na kosovskoj strani ne naplaćuje taksa za osiguranje putničkih vozila, koja je bila 20 eura za nedjelju dana.

Zulfiu, čija je partija dio "Koalicije Albanaca preševske doline" koja u Skupštini Srbije ima jedan poslanički mandat, za agenciju Beta je izjavio da je ukidanje plaćanja takse za osiguranje vozila veliko olakšanje za kućni budžet mnogih iz Preševa i Bujanovca koji na Kosovo često ili svakodnevno odlaze zbog posla ili rodbinskih veza.

"Imam informaciju od ljudi koji su jutros prešli prema Gnjilanu da vozilo mora da bude registrovano na osobu koja ga vozi da bi bilo oslobođeno od takse, a ukoliko to nije slučaj, taksa za osiguranje mora da se plati. Takođe, plaćanja takse su oslobođena samo putnička vozila dok teretna vozila i dalje plaćaju taksu", kazao je Zulfiu.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova je donijela uredbu o ukidanju takse za vozila iz Preševa i Bujanovca na inicijativu političkih lidera Albanaca iz tih opština koji su problem iznijeli premijeru Hashimu Thaçiju na sastanku 9. oktobra.

"Plaćanje takse za ulazak na Kosovo bila je politička odluka i limitirajući faktor za slobodu kretanja, posebno kada se ima u vidu socijalna slika u Preševu i koliko je to bilo opterećenje za kućni budžet", rekao je Zulfiu.

Plaćanje takse za osiguranje vozila koja prelaze granicu sa Kosovom, koja na mjesečnom nivou iznosi oko 100 eura, uvedeno je krajem 2011. godine nakon postignutog dogovora u Briselu, u pregovorima Beograda i Prištine.

Sporazumom o slobodi kretanja koji je tada postignut regulisano je kretanje vozila i sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali je taj dogovor podrazumijevao i plaćanje osiguranja za vozila koja iz Srbije idu na Kosovo i obrnuto, što je najviše pogodilo Albance koji žive u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i Srbe koji žive na Kosovu.

Od ponoći su plaćanja takse oslobođeni samo žitelji opština Preševo i Bujanovac, dok će taksu za ulazak na Kosovo nastaviti da plaćaju vozila sa svim ostalim registarskim oznakama u Srbiji.