Međunarodni izvori lista "Tribuna"

Premijer Srbije Ivica Dačić želi da dijalog s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem promjeni u dijalog s premijerom Albanije Edijem Ramom, piše dnevnik "Tribuna" pozivajući se na međunarodne izvore u Prištini.

Prema tim izvorima, Dačić nije odustao od ideje, koju predstavlja kao privatnu, da bi sporazum između Srba i Albanaca o redefinisanju granica bilo bolje rješenje od sporazuma iz Brisela u okviru dijaloga Prištine i Beograda kojim posreduje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ahton.

Prema istim izvorima, uprkos međunarodnim pozicijama i stavovima da se pitanje granice ne razmatra, Dačić insistira da pokuša da otvori tu raspravu na nekom mogućem sastanku s premijerom Albanije Edijem Ramom.

Dačić to smatra da kao jedino mogućim rješenje srpsko-albanskog problema koji traje više od jednog vijeka, tvrdi list "Tribuna".

Strani predstavnici smatraju, kako navodi list, da srpski premijer na ovaj način, podjelom Kosova i oduzimanjem sjevernog dijela, stremi da obesmisli postojanje države Kosovo i ujedinjenje Albanaca u jednoj državi.