Skida se oznaka povjerljivosti

Bivši predsjednik SAD Bill Clinton i američka Centralna obavještajna agencija (CIA) saopštili su da će u oktobru objaviti više od 300 dokumenata o obavještajnoj i predsjedničkoj politici tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti.

Simpozijum na kojem će Clinton 1. oktobra govoriti održat će se pod nazivom "Bosna, obavještajni podaci i Clintonovo predsjedavanje". Na skupu će biti razmotren konflikt u BiH i uloga obavještajnih službi u informisanju visokih zvaničnika.

Dokumenti koji će biti predstavljeni ukazuju na ulogu Clintonove administracije u postizanju sporazuma kojim je okončan ovaj oružani sukob na Balkanu i uloga obavještajnog Odjeljenja za Balkan, prenio je "Arkanzas News".

Na ovom skupu govoriće i bivši američki državni sekretar Madeleine Albright, penzionisani general vojske SAD Wesley Clark, nekadašnji Clintonov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sandy Berger, potom Leon Fuerth, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost nekadašnjeg potpredsjednika Ala Gorea i bivši zamjenik direktora CIA-e John Gannon.

"Arkanzas News" napominje da će ovo biti prvi put da će jedan bivši predsjednik SAD prisustvovati ceremoniji skidanja povjerljivosti sa dokumenata Centralne obavještajne agencije.

U okviru ovog programa sakupljaju se i objavljuju historijski relevantni dokumenti koji su nekada bili povjerljivi.