Izborni proces neće biti ugrožen

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluke o raspuštanju četiri Skupštine opštine sa srpskom većinom u Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Vlada Srbije je imenovala predsjednike i članove privremenih organa u ovim opštinama, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vlada je na današnjoj sjednici obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Predsjednici opština nisu zvanično obavješteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije.

Kandidat za gradonačelnika sjeverne Mitrovice Oliver Ivanović ocijenio je danas da je raspuštanje četiri skupštine opštine na sjeveru Kosova logičan potez Vlade Srbije, jer su se ti ljudi protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

Ivanović je u izjavi agenciji "Beta" ocijenio i da raspuštanje skupština opština na sjeveru Kosova neće ugroziti izborni proces.

"Sada je potrebno postaviti politički neutralne organe, koji će premostiti period do izbora", rekao je Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije.