Nada u razvoj procesa u pozitivnom pravcu

Direktor Kancelarije američkog State departmenta za južnu i centralnu Evropu Jonathan Moore ocijenio da će lokalni izbori na Kosovu biti najveći izazov za Beograd, ali da je optimista, jer je Vlada Srbije pokazala dobru volju za dijalog sa Prištinom.

"Poslije sastanka visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem sljedeće sedmice, vidjet ćemo da li taj proces nastavlja da se razvija u pozitivnom pravcu", rekao je Moore.

On je za beogradske "Večernje novosti" najavio i dalju podršku SAD na putu Srbije ka EU, ocjenjujući da, ako sve bude išlo pozitivnim tokom, nema razloga da pregovori o članstvu u EU ne počnu u januaru.

Moore je pohvalio napore srpskih vlasti da se primijene dogovori Beograda i Prištine i izrazio nadu da će Srbi sa sjevera Kosova odustati od bojkota lokalnih izbora 3. novembra.

On je rekao da nema zvaničnih informacija o tome da postoji zahtjev Prištine, da će u Savjetu bezbjednosti UN tražiti i suspenziju Rezolucije 1244, navodeći da je ona i dalje na snazi.

Moore je naveo da je zadovoljan "ogromnim naporima koje srpske vlasti ulažu u unapređenje odnosa sa susjedima".

"Naravno, između naše dvije zemlje još ima otvorenih pitanja, poput Kosova, procesuiranja odgovornih za napad na našu Ambasadu u Beogradu, ali i zabrinutosti oko ubistva trojice američkih državljana, braće Bytyqi. Taj slučaj mora da se istraži i procesuira", napomenuo je Moore.