Portparol Specijalnog istražnog tima za "Beta"

Portparol Specijalnog istražnog tima za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i sjeveru Albanije Joao Sousa izjavio je da istraga u predmetu "Žuta kuća" napreduje, piše srpska novinska agencija "Beta", prenosi portal "Koha Ditore".

"Istraga napreduje. Napredujemo u ispitivanju svjedoka i drugim istražnim aktivnostima", rekao je Sousa agenciji Beta.

Sousa je podsjetio da je, po dolasku na funkciju glavnog tužioca, krajem avgusta 2011. godine, Clint Wiliamson rekao da bi ta kompleksna istraga mogla da zahtjeva dvije do tri godine intenzivnog rada da bi bila završena.

Takođe, Sousa je dodao da u cilju istrage o trgovini organima na Kosovu i sjeveru Albanije ne može da da više informacija.

Prema njegovim riječima, trenutno se ne zna kada će glavni tužilac ponovo doći u Beograd.

"Njegove posjete regionu su redovne", dodao je Sousa.

Na Kosovu se kao nestalo vodi nešto manje od 1.800 ljudi, od kojih je 520 srpske nacionalnosti, a sumnja se da su pojedinima organi vađeni u takozvanoj "Žutoj kući" na sjeveru Albanije.

Optužbe Dicka Martyja za trgovinu organima od strane bivših pripadnika UÇK na Kosovu smatraju se političkim špekulacijama, spremljenih iz "kuhinje" zvaničnog Beograda, kako bi se skrenula pažnja međunarodne javnosti sa zločina koje su srpske vojne i i paravojne snage počinile tokom rata na Kosovu.