Postoji mir, ali još nema pravde!

Neprihvatljivo je da ratni zločinci uživaju nekažnjeni, te žive u zajednicama sa svojim žrtvama, tvrdi Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope

Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope na komemoraciji za 409 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici istakao je kako došao u Potočare da bi iskazao solidarnost sa ubijenima i njihovim najmilijima, javlja novinar agencije Anadolija (AA).
"Najbolji način da oživimo žrtve jeste utvrđivanje prihvatanja istine o genocidu. Premda postoji mir, još nema pravde! Hiljade žrtava čekaju da počinitelji budu privedeni pred lice pravde. Neprihvatljivo je da ratni zločinci uživaju nekažnjeni, te žive u zajednicama sa svojim žrtvama", rekao je Muižnieks, između ostalog, naglasivši:
"Slučajevi nestalih moraju biti riješeni, jer je prošlo 20 godina od rata. Šutnja i nedjelovanje odgovornih nehumano je i  nečovječno postupanje. Vijeće Evrope i ja osobno spremni smo pomoći zemljama u regiji da poboljšaju stanje u vladavini prava. Nastavit ćemo da podsjećamo vlade šta su njihove odgovornosti. Zadržat ćemo žrtve u sjećanju".