Sastanak Dodik-Dačić u Banjaluci

Srbija podržava Daytonski sporazum kao osnov državne arhitekture BiH, dok je RS rješena da onemogućuje da Sarajevo prizna nezavisno Kosovo, rečeno je u Banjaluci poslije sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i predsjednika RS Milorada Dodika.

Dačić je na konferenciji za novinare poslije sastanka, koji je bio uvod u zajedničku sjednicu vlada Srbije i RS, podsjetio da je Daytonski sporazum donio mir.

On je Dodika upoznao i sa detaljima pregovaračkog procesa Beograda i Prištine. Dačić je objasnio da za Srbiju taj dijalog ostaje statusno neutralan i da niko iz EU to nije doveo u pitanje.

"Na svakom sastanku sa Catherine Ashton i Hashimom Thaçijem počinjem time da Srbija smatra pregovore statusno neutralnim, ali sa druge strane moramo da preduzimamo korake da normalizujemo odnose, jer je nemoguće da ostanemo u ovako zamrznutom stanju", naveo je Dačić.

On je dodao da tokom tog pregovaračkog procesa u Briselu nikada nije pomenuto pitanje BiH kao tema kojom se treba baviti.

Dodik je rekao da je RS nepokolebljiva u podršci državnoj politici Srbije kada je riječ o Kosovu i da to, između ostalog, znači da Banjaluka neće priznati nezavisnost Kosova.

"Što se tiče priznavanja Kosova, RS ostaje na poziciji nepriznavanja i mi tu saglasnost u BiH nećemo dati. Integritet i suverenitet Srbije je tim jednostranim proglašenjem doveden u pitanje i RS ne može da prizna jednostrano priznanje, imajući u vidu i unutrašnju konstituciju BiH", rekao je Dodik.