Primorani da vrše izmjene zakona o azilu

Povećanje broja azilanata sa Kosova koji preko Beograda idu u najbližu zemlju Shengena, u Mađarskoj, dovelo je do toga da ova država bude priseljana da mijenja zakon o azilantima. Dok su do sada Kosovari koji su odlazili u ovu državu dobijali izbjeglički status nakon kojeg su mogli ostajati tu neko vrijeme, od sada pa nadalje Mađarska će sve azilante smještati u posebnim centrima za azilante do njihovog povratka.

Dužnosnici mađarskog konzularnog ureda u Prištini izjavili su za list "Zëri" da je novi zakon, koji neće postupati sa azilantima kao i prije, stupio na snagu 1. jula ove godine.

Oni su rekli da odluka o da se izmijeni zakon je donešena nakon što je ove godine zabilježen veliki protok azilanata sa Kosova, čak i mnogostruko povećanje broja azilanata u prvim mejsecima ove godine, u upoređenju istim periodom prošle godine.

"Na osnovu povećanja broja tražitelja azila u 2013. godini i visokog stepena njihovog nestanaka, došlo je do izmjena u zakonu o azilu, koji je stupio na snagu 1. jula 2013. godine", potvrdili su za list iz Konzularnog ureda Mađarske u Prištini.

 "U ovom trenutku postoji zakonska mogućnost za slanjem tražitelja azila u zatočeničkim centrima, što u stvari nije policijski pritvor. Promjene su napravljene po evropskim standardima", izjavili su predstavnici mađarskih vlasti na Kosovu. Ovaj ured je potvrdio brojku od 4.000 Kosovara koji se trenutno nalaze u azil centrima u ovoj zemlji.

"Možemo vas informisati da oko 4.000 građana Kosova je apliciralo za azil u Mađarskoj u toku 2013. godine", stoji u odgovoru ureda Ambasade Mađarske na Kosovu.