Nema sankcija za sjever Kosova

Ministar prosvjete i nauke u Vladi Srbije i zamjenik predsjednika SPS Žarko Obradović optimistično dočekuje možda i ključnu nedjelju za razriješenje političke krize na relaciji Beograd - sjever Kosova. U intervjuu za "Novosti", on poručuje Srbima na Kosovu da Srbija čini ono što je u granicama njenih mogućnosti da se riješe trenutne tenzije i da se otvori perspektiva svim građanima.

Izražavajući uvjerenje da će doći do dogovora sa Srbima sa Kosova, on je kazao da je je Briselski sporazum najbolje moguće rješenje u ovom trenutku. To je potez koji bi unaprijedio prava, kvalitet života, ali i bezbjednost Srba na Kosovu.

Na pitanje šta će biti ako ni Aleksandar Vučić ne ubjedi Srbe sa Kosova da primjene sporazum? Otvara li se prostor za dalja zaoštravanja, pa čak i neki vid sankcija Beograda prema sjeveru, Obradović je kazao da je vrijeme sankcija prošlost...

"To, svakako, nije način komunikacije. Treba tražiti načine da se nađe rešenje prihvatljivo za sve ili bar za većinu. Znam da premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić imaju iskrene želje da se pomogne i da se pronađe dogovor. Imamo, nažalost, puno iskustava iz prošlosti kada smo dobre planove odbacivali, pa smo naknadno morali da prihvatamo lošija rešenja. Podsećam da je Vlada predlagala čak i referendum uz uslov da se njegov rezultat prihvati, ako većina podrži sporazum, ali ni to nije bilo prihvatljivo za Srbe sa severa. Onda se postavlja objektivno pitanje šta je za njih prihvatljivo, a da je istovremeno dobro i za celu Srbiju? Jer, treba voditi računa i o budućnosti svih naših građana, uključujući i Srbe južno od Ibra", rekao je on.

Nadalje na pitanje da vla perspektivu vidi u datumu za EU, a dio opozicije ih napada da su upravo za datum, koji možda i neće dobiti, sjever Kosova prepušten Thaçiju, on dodaje:

"To je demagogija. U protekloj deceniji sve su vlade i partije manje-više učestvovale u kreiranju politike prema Kosovu. Ako sad pričamo o severu Kosovu, zaboravljamo da su neke stvari postavljene još 2004. Zato nije korektno da se sve stavlja na teret sadašnjoj vladi".