Zaoštrena situacija

Lider Albanske demokratske partije u Sjevernoj Makedoniji Menduh Thaçi izjavio je da je intervencija premijera Albina Kurtija na izborima u Sjevernoj Makedoniji zaoštrila situaciju među tamošnjim Albancima i dodaje da Kurti time skreće pažnju sa neuspjeha Kosova, prenosi Gazeta Express.

Thaçi je rekao da Kurtijevo miješanje u izbore u Sjevernoj Makedoniji ne ujedinjuje albanske stranke, već ih dijeli.

On je dodao i da Kurtijeva intervencija ima za cilj da skrene pažnju sa velikih neuspjeha koje, prema njegovim riječima, Kurti ima u kosovskoj politici.

"Napetost je mnogo porasla zbog događaja od prošle godine, intervencije Rusije u Ukrajini i pokušaja Rusije da pokaže svoju snagu na Balkanu. Zaoštravanju situacije na izborima u Sjevernoj Makedoniji pomogla je i intervencija Albina Kurtija. On direktno interveniše. Bila je napeta situacija etničkih Makedonaca, a sada je napeta i za Albance. Ne vidim nikakav politički razlog za njegovo mešanje, razlog je lični", ocjenio je Thaçi.

Kazao je da do sada nije čuo ni od njega ni od onih koji ga podržavaju da imaju neku jasnu platformu za izbore.

"Njegova intervencija samo uvodi podjelu unutar Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Kurti ne ujedinjuje albanske stranke, ali dolazi da ih podjeli. Opozicija koju on podržava ima minimalne šanse da se takmiči sa evropskim frontom. Nadaju se da će ih makedonska opozicija, koja ima nacionalistički program koji ne predviđa ustavne promjene, pa čak ni blokiranje procesa integracije, prihvatiti kao podršku vladi. To je nedostojna ponuda i nije dobra ni za budućnost Albanaca. Ovo je prevara i sam Kurti, dobro zna koliko imamo. Znamo dobro koliko Albanija i Kosovo mogu da pomognu jedni drugima. Mislim da Kurtijeva brutalna intervencija ima i druge razloge, skretanje pažnje na velike neuspjehe koje ima u kosovskoj politici", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express