Neregularnosti

Evropski parlament ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu.

Zastupnici Evropskog parlamenta danas će u Strasbourgu glasati o rezoluciji kojom pozivaju na provođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore, prenosi agencija Beta.

U finalnom prijedlogu rezolucije o situaciji u Srbiji nakon decembarskih izbora, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primjene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umiješane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izvještaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće Evropskog parlamenta, navodi se u prijedlogu koji su usaglasile zastupničke grupe.

Prema finalnom prijedlogu rezolucije, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procijenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore predvjeti za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, zbog obnove povjerenja građana u institucije i zbog procjene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

Evropski put Srbije

U prijedlogu rezolucije, između ostalog, stoji da Evropski parlament ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primjenu preporuka OSCE-a i ODIHR-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

Uoči plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta, tri lidera opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” razgovarat će o demokratiji u Srbiji sa tri eurozastupnika iz različitih političkih grupa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer da prijedlog rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji sadrži argumente “na nivou Radio Mileve”, odnosno u formi “ja sam čuo”, “postoji optužba” i “koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ je rekla”, ocijenivši da je to “veliki skandal”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. januara da “nije naročito zainteresovan” za sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, jer će to tijelo, kako je kazao, “uvek donositi preporuke protiv Srbije”.