Kosovo i Srbija na tapetu

Evropski parlament započeo je proceduru odobravanja prijedloga Evropske komisije za plan rasta i reformi za Zapadni Balkan, vrijedan ukupno šest milijardi eura finansijske pomoći, prenosi Radio Slobodna Evropa. Pored uslova koje je ranije predložila Komisija, parlament je zatražio i dodatne mjere, a od Kosova i Srbije će se posebno tražiti da se konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa.

Da bi se ovaj plan ozvaničio, neophodan je međuinstitucionalni sporazum u Evropskoj uniji, za koji je potrebno i odobrenje Evropskog parlamenta. Parlament je pod pritiskom da što prije usvoji ovu odluku, jer će u aprilu održati posljednju plenarnu sjednicu u ovom sastavu, pred nove izbore u junu.

Predstavljen je i prijedlog zakonske rezolucije za uredbu za utvrđivanje plana reformi i ekonomskog rasta. O tome se raspravljalo istog dana na zajedničkom sastanku odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku i budžet.

Evropski parlament je, pored uslova koje je ranije predložila Komisija, zatražio i dodatne mjere, koje bi uslovile korišćenje finansijskih sredstava iz ovog plana, kako bi se bolje obezbjedila zaštita interesa Evropske unije.

Među glavnim uslovima za korišćenje ovih sredstava su vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje osnovnih i demokratskih vrijednosti.

Od Kosova i Srbije će se posebno tražiti da se konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa.

"Preduslov će biti da se Srbija i Kosovo konstruktivno angažuju na normalizaciji međusobnih odnosa kako bi u potpunosti sproveli relevantne obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa za implementaciju, kao i svih sporazuma iz prošlosti u dijaloga i da se uključi u pregovore za sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa“, navodi se u prijedlogu uredbe.

Evropski parlament je predložio da se doda pojašnjenje da su potrebni "jasni mjerljivi rezultati i konkretni rezultati".

Takođe je zatražio da, između ostalog, upotreba sredstava bude uslovljena podrškom stavova EU u spoljnoj i bezbjednosnoj politici, uključujući i sankcije Rusiji.

"Još jedan preduslov biće prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici Unije, uključujući usvajanje restriktivnih mjera protiv Rusije, kao i zahtjeve EU za vize za treće zemlje“, kaže se u amandmanu koji je predložio Parlament. Evropska kao dodatni uslov za korišćenje ovih alata.

Ovaj prijedlog izmjene može imati efekta uglavnom u slučaju Srbije, jer je to jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja nije podržala sankcije EU Rusiji. Ali, da bi se to uvrstilo u uslove, to mora da prihvati i Savjet EU, gdje odlučuju zemlje članice bloka.

Prema ovom planu, region Zapadnog Balkana ima na raspolaganju dodatnih 6 milijardi eura za ekonomski rast i reforme EU. Ovi alati će imati dodatnu uslovljenost i koristiće se samo ako se poštuju.

Od ovog iznosa, dvije milijarde će biti u vidu bespovratnih grantova za korisnike, dok će 4 milijarde biti povoljni krediti za koje bi garantovala EU.

Prema prijedlogu Evropske komisije, polovina sredstava iz plana rasta u regionu Zapadnog Balkana ići će u investicioni okvir, jer se postojeća sredstva koja su na raspolaganju ne smatraju dovoljnim za privlačenje odgovarajućih investicija. Ostatak će ići direktno u budžet zemlje za finansiranje nekih od neophodnih reformi.

Evropska komisija smatra da će ovaj plan u velikoj mjeri promjeniti Balkan i da će biti generator značajnog ekonomskog rasta i na taj način pomoći napredovanju ovih zemalja ka EU integracijama.

Evropski parlament traži da se jasno stavi do znanja da pretpristupni instrumenti (IPA) ostaju glavni alati za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i da su alati iz plana za reforme i ekonomski rast samo dodatni, a ne zamjena ovi instrumenti.

Izvor: Kosovo online/ Radio Evropa Lire