Politički analitičar

Politički analitičar iz Tirane Ben Andoni izjavio je da bi do normalizacije odnosa Kosova i Srbije najranije moglo da dođe na Samitu EU 21. i 22. marta ove godine, ali da je to previše optimističan cilj zato što pet država EU neće odustati od stave da ne priznaju Kosovo, prenosi Gazeta express.

Andoni je ocjenio da dogovor na Samitu EU prije svega zavisi od toga kada će biti formirana Vlada Srbije, ali da je teško očekivati da će se to dogoditi do marta.

“Očekujem da će nakon izbora, EU imati nove ljude koji će dati drugačiju dinamiku dijalogu, a prije svega izbori u SAD će dati predsjednika koji će obratiti pažnju na Kosovo. Ne očekujem da će SAD dobiti predsjednika koji bolje od Bidena poznaje Kosovo. Nadam se da će različiti odnosi detenzivirati pripreme srpske strane i da će biti moguće izvršiti pritisak na nju da poštuje akte Kumanovskog sporazuma, kao što očekujem da će i Kosovo pristupiti racionalno dijalogu i računati na pomoć saveznika”, rekao je Andoni.

On je ocjenio da je teško očekivati da će Kosovu biti otvorena vrata za članstvo u međunarodnim organizacijama ili EU.

“Očekujem da će Srbija biti blokirana prvih šest mjeseci, što znači da će i Kosovo biti blokirano indirektno. Što se tiče priznavanja pet zemalja EU, vidim da je to sve udaljenije i o tome nemam iluzija, kada čitamo njihove stavove. Želim da Kosovo dobije najbolje u 2024. godini i prije svega da poštuje uslove liberalizacije viza koliko god je to moguće. Ovo će možda predstavljati novu premisu iz koje se mogu otvoriti nove mogućnosti”, rekao je Andoni.

Komentarišući sporazum Kosova i Srbije s početka prošle godine Andoni kaže da je poslužio za unutrašnju retoriku.

“Po mom mišljenju, ništa veliko nije postignuto, osim što je EU ponovo jasno stavila do znanja da će obaveze iz ovih sporazuma biti uključene u pregovarački okvir Srbije za članstvo u EU i to upravo u poglavlju 35, kao i da će biti deo uslova na putu Kosova ka EU”, naveo Andoni i dodao da je jedina korist u tome da će se Statut ZSO tretirati kao interni dokument Kosova.

Odgovarajući na pitanje o odnosu premijera Kosova i Albanije, Andoni kaže da je albanski premijer morao da transparentnije predstavi svoju verziju nacrt ZSO.

On kaže da će Albanija sigurno da se ponovo uključi u pitanje dijaloga jer se kosovski problem često koristi za sticanje političkih poena u Tirani.

“Zapravo, današnji političari jednostavno koriste Kosovo kada im je potrebno, i jedva da osjećaju kontinuitet oko toga. Ovo se dešava ovih dana, gdje je suđenje Berishi poništilo svako interesovanje za Kosovo i vijesti o njemu! U međuvremenu, političari koriste vezu sa Kurtijevom vladom da pokažu međusobne razlike. Što znači: Opozicija je za Kurtija za sve, pa makar to bilo i nepravedno, dok s druge strane, vlada zauzima donekle diferenciran stav, iako je imala niz bilateralnih sastanaka. Ali, spolja, Kosovu će biti potreban Rama da govori o problemima geostrateške prirode i da ga lično predstavlja kao ličnost sa veoma visokom vizijom. Ne nekoliko puta, Rama je direktno i hrabro govorio o Kosovu, kao što ga je često koristio za svoju retoriku”, zaključio je Andoni.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express