Ministar odbrane

Ministar odbrane Albanije Niko Peleshi najavio je jačanje vojske. On je izjavio da se Albanija ne suočava sa konkretnom opasnošću, ali da sukobi na sjeveru Kosova utiču na to da se mjere pojačaju, prenosi "Klan kosova".

Otvoreni ratovi u svijetu i napeta situacija u regionu Balkana, za Peleshija uvijek treba da budu alarm za Albaniju. Govoreći iz Skadra, on je rekao da je Albanija sigurna zemlja kao država članica Natoa, ali da je i dalje neophodno da oružane snage budu budne i spremne.

“U važnom smo trenutku jer je sigurnost prioritet zbog sukoba koji se šire svijetom. Nalazimo se u krhkom regionu, odnosno u regionu Zapadnog Balkana. Sreća je što smo članica Natoa, ali i dalje uspavani sukobi našeg delikatnog regiona vezani su za bezbjednosnu situaciju u svijetu. Pripremamo se za najgore i nadamo se najboljem”, rekao je Peleshi za "ReportTV".

“Pratili ste dešavanja, nema tajne, na Balkanu postoje dva žarišta: sjever Kosova i Bosna i Hercegovina zbog rukovodstva Republike Srpske. Pratili ste najnovija dešavanja, nažalost, u terorističkom napadu na sjeveru Kosova stradao je pripadnik Policije Kosova”, rekao je on.

Peleshi je dodao i da je jedan od ciljeva da se poveća interesovanje mladih da postanu dio albanske vojske.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova