ISTRAŽIVANJA CRTE

Uz novčana davanja, povećanja penzija i stalna pojavljivanja u medijima koje podržava država, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da u nedelju ostvari još jednu izbornu pobjedu oslanjajući se uglavnom na podršku svoju ruralne baze.

Vučić ostaje voljen među ruralnim glasačima i starijoj populaciji zbog svoje moćne ličnosti i stabilnosti koju obećava.

"Medijska mašinerija koja pruža veselu viziju budućnosti u kombinaciji sa vladom koja maše novcem za podizanje penzija je nešto što jasno donosi uspeh", objasnio je Vojislav Mihailović, analitičar beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Jovanka Cvejić, 81-godišnja penzionerka iz Beograda, koja se dugo mučila da sastavi kraj s krajem sa svojom skromnom penzijom izrazila je svoje povjerenje Vučiću.

"Vjerujem svom predsjedniku i vjerujem da ću uspjeti da preživim", rekla je Cvejić za AFP, prenosi RTL Today.

Takva situacija nije iznenađujuća s tim da Vučić ima slobodu da u srbijanskim emiterima uzastopno ponavlja obećanja o povećanju penzija.

"U Vučiću vidim sigurnost i poštenje. Bilo je boljih vremena, ali se sjećam i gorih vremena. Sada mogu da živim dobro, normalno", rekao je za AFP i Milomir Petrović, 76-godišnji penzioner iz sela Dljin.

U oktobru su penzije povećane za 5,5 posto, uz obećanje vlade da će nakon nove godine biti odobreno još jedno usklađivanje. Takva porast je dobrodošlo olakšanje za teško pritisnute penzionere, koji u prosjeku moraju živjeti od 320 eura mjesečno.

Svaki penzionisani državljanin Srbije je krajem novembra dobio i jednokratnu isplatu od 20.000 dinara, odnosno 170 eura.

Vučić obećava pomoć i mlađim, pa će tako svakom srednjoškolcu u Srbiji, njih otprilike 235.000, obezbijediti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

Međutim, ekonomisti upozoravaju da će rast potrošnje morati da se plati, uz što naznačavaju da će Srbija vjerovatno uzeti kredite za finansiranje pomoći dok se bori sa inflacijom i lošim ekonomskim rastom.

Mihailović iz CRTE, smatra da je Vučić veoma popularan među starijim ljudima u Srbiji, rekavši da je grupa i dalje "jezgro" baze Vučićevog SNS-a.