Dan nezavisnosti Albanije

Premijer Kosova Albin Kurti i albanski Edi Rama prisustvovali su zajedno proslavi povodom Dana nezavisnosti Albanije u Valoni, gradu u kojem je nezavisnost proglasio Ismail Qemaili.

Kurti i Rama tom prilikom nisu stajali blisko jedan drugom, što se može smatrati znakom da odnosi među njima nisi baš dobri.

Na proslavu su bili i predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Skupštine Lindita Nikola, zatim bivši premijer Albanije Sali Berisha koji je odao čast Danu nezavisnosti.

Kurti je, nakon obilaska Palate kulture u Valoni, na pitanje novinara da li je sa premijerom Albanije razgovarao o političkim nesuglasicama, odgovorio odrečno.

"Danas nije dan da se govori o političkim razlikama oko aktuelnih kontroverzi, danas smo bili i jesmo zajedno. Albanci imaju zajednički jezik i kulturu. Oni dijele istoriju i budućnost, a sadašnjost je ispunjena na ovaj način. Moramo da radimo za ideale i ciljeve za koje se borio Skenderbeg" izjavio je Kurti.

Inače, Edi Rama se jutros na svom profilu na Facebooku prisjetio rođendana Adema Jasharija, koji je rođen tačno 28. novembra 1955. godine.

“Adem Jashari je došao na ovaj svijet prije 68 godina, baš na Dan Narodne (državne) zastave, o otišao sa ovog svijeta, sa svojim mrtvom tijelom kao spomenik koji je ležao usred kuće, u kojoj je nosio narodnu (državnu) zastavu. Njegova duša se uznela na Nebeski oltar Mučenika nacije”, napisao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/RTK live