Prisutan u regionu

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Selam Shkodra rekao je da je generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg u posjeti zemljama Zapadnog Balkana kako bi poslao jasnu poruku da će Atlantski savez ostati prisutan u regionu i da neće dozvoliti ruskim uticajima da ga destabilizuju.

Shkodra ukazuje da je Stoltenberg došao nakon nedavne izjave predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da Rusija nastoji da prouzrokuje još jedan rat na Balkanu.

"Ova njegova posjeta dolazi poslije kruženja vijesti posljednjih dana, o ruskom uticaju, kao i o namjerama da se destabilizuje region. Svrha ove posjete je da se da jasna poruka da zemlje regiona promjene kurs i pokažu privrženost Alijansi. Stoltenberg je započeo posjetu Bosni i Hercegovini, mnogo osjetljivijoj zemlji", rekao je Shkodra za Abc news.

Poruka će biti ista u cijelom regionu, poručio je Shkodra, navodeći da očekuje da će Stoltenberg staviti do znanja da je "Nato prisutan i garantuje teritorijalni i politički integritet Kosova".

"Vjerujem da će i zemljama poput Srbije preneti poruku, ali će i Kosovo dobiti jasnu poruku da nastavi proces dijaloga. Vjerujem da će se na ovim sastancima razgovarati i o nedavnim izjavama predsjednika Zelenskog. Atlantska alijansa će biti prisutna u regionu i neće dozvoliti ruskim polugama da destabilizuju region", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/abc