Pomoć „na dugom štapu“

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen prošetala je ove sedmice zemljama regiona, gdje je obećala golemu pomoć Unije zemljama bivše Jugoslavije - ali pod uvjetom da budu dobri.

Ali, kako uglavnom nismo dobri – i pomoć je „na dugom štapu“.

Bivši političar, danas politički analitičar i ugledni advokat s Kosova, Azem Vllasi, za Radiosarajevo.ba analizira posjetu visoke zvaničnice Unije Balkanu. Kaže da se gospođa Ursula von der Layen prošetala kroz četiri balkanske zemlje kao Deda Mraz „s korpom punom poklona pored nevaljale djece“.

„Ali se i vratila s istom korpom, jer je došla onima koji poklone ne cijene ili ne zaslužuju“, govori Vllasi.

Ne, hvala!

Podsjeća da je Von der Layen došla s ponudom od šest milijardi eura koje mogu dobiti ako ispune određene uvjete.

„Kosovskim čelnicima je rekla da mogu dio toga dobiti ako odmah pristupe formiranju zajednice opština sa srpskom većinom. Ne, hvala! Naime, mi hoćemo da je formiramo, ali pošto je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije neće onakvu kako jedino može po Ustavu i zakonima Kosova, a onda ni kosovski Srbi - pošto oni samo njega slušaju - onda nema zajednice, odgovorili su kosovski čelnici. Ipak, trebali su pristati na ono što po Ustavu Kosova mogu, a ne po volji Vučića. Jer on će namjerno tražiti nemoguće. Ali, džaba, neće ih evropska lova“, komentira Vllasi.

Vučiću je, veli Vllasi, je Von der Layen rekla da može Srbija dobiti nešto od tog iznosa, ali treba "prizna de facto" Kosovo.

„Ne, hvala! Ni "de facto" ni "de jure" ja neću priznati Kosovo, odgovorio je Vučić. Ali je ponovio da jako voli evropske fondove i zahvalio za ono što Srbija već dobija od pristupnih fondova. Njemu je draže bratstvo s Vladmirom Putinom negoli neki iznos od ovih što je gđa. Ursula obećala“, komentira Vllasi.

Četnički vojvoda u Skupštini CG

Crnogorskim čelnicima je rekla da moraju nedvosmisleno potvrditi svoju orijentaciju ka evropskim integracijama i članstvu u EU.

„A Crna Gora se toliko udaljila takoreći od praga članstva u EU, gdje bila prije tri godine, da je veliko pitanje kako će tamo sa četničkim vojvodom (Andrija Mandić) na mjestu predsjednika Skupštine izabranog od parlamentarne većine koja treba da usvoji niz zakonskih propisa koji bi Crnu Goru trebalo da približe EU. A njemu je ideal i san Moskva i Beograd, a ne Brisel!“, analizira sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Osvrnuo se i na posjetu visoke zvaničnice Bosni i Hercegovini.

„U Sarajevu je gospođa Ursula rekla da moraju usvojiti neke zakone u okviru oni poznatih 14. uslova ranije postavljenih u Mišljenju EU, a koje će predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i njegova skupštinska većina u RS uvijek blokirati u inat EU i evropskoj perspektivi BiH. Kao i Mandić u Crnoj Gori, Dodik sanja o Moskvi i Beogradu, a ne o Briselu. Jedino se Sjeverna Makedonija može nešto okoristiti od čeka od šest milijardi EUR-a, koji je gđa. Ursula pokazivala Balkancima“, zaključio je Vllasi.