Politički analitičar

Politički analitičar iz Srbije Dušan Janjić za Euronews Albania prokomentarisao je sastanke Kurtija i Vučića u Briselu u okviru plana za normalizaciju odnosa. Prema njegovim riječima, sada je pitanje kako će srpski predsjednik reagovati i da li će krenuti putem dijaloga ili će eskalirati sukob na Kosovu.

On je istakao je da bi u regionu trebali biti prisutni međunarodni predstavnici kako bi upravljali situacijom, budući da postoje naznake o nizu incidenata, ne samo na Kosovu.

Prema njegovim riječima, Putinov uticaj je dobro poznat u regionu, gdje su primećeni i plaćenici iz Vagnera. Stoga je apelovao na budnost i upravljanje mogućim sukobima od strane međunarodnih aktera, a ne domaćih.

"Svjedoci smo ponavljanja pogrešne metodologije, sa izjavama evropskih lidera koji žele da ohrabre Kurtija i Vučića da primene dogovore. Pozivaju na dalju raspravu o predloženom nacrtu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je naglasio da sve može biti stavljeno na sto, osim priznanja Kosova. Dobra vijest je da britanska i delegacija EU rade na demilitarizaciji situacije i smanjenju tenzija. Što se tiče Vučića, on sprovodi istu strategiju kao i Kurti i nastavlja s istom retorikom da neće priznati Kosovo. Sada je pitanje kako će Vučić i javno mnjenje u Srbiji reagovati, posebno nakon terorističkog napada u Banjskoj. Sada se postavlja pitanje hoće li Vučić nastaviti s razgovorima za postizanje mirnog rješenja ili će se nastaviti destabilizacija i oružani sukob. Nadam se da će međunarodna zajednica preuzeti kontrolu nad upravljanjem ovim sukobima", izjavio je Janić.

Naglasio je da sukob možda neće nužno biti između Srbije i Kosova, ali bi moglo doći do niza incidenata.

"Jasno smo videli da je napad na Banjsku izvela srpska paravojska, ali smo takođe videli islamske džihadiste u manastiru u Zvečanu, a poznat je i ruski uticaj i prisustvo Vagnera. Stoga je dobro da međunarodna zajednica preuzme upravljanje sukobima", zaključio je Janjić.