Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano najavio je danas da će specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak 21. oktobra posjetiti Prištinu i Beograd, prenosi RTV.

Stano je rekao da Lajčak dolazi zajedno sa specijalnim izaslanicima francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i italijanskog premijera, Emanuelom Boneom, Jensom Pletnerom i Francheskom Talom, kao i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Lajčak će se u Prištini sastati sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  

Stano je rekao da je svrha posjete da se postigne konkretan napredak u primjeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji poslije najnovijih dešavanja.

Prema riječima Stana, države članice Unije i SAD ostaju snažne pristalice normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i evropske budućnosti čitavog regiona.

"Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova", rekao je on.

Izvor: RTV/Tanjug