Pokušaj spasavanja dijaloga

Izaslanici ključnih država zajedno sa evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom posjetiće 21. oktobra Kosovo i Srbiju, prenosi Radio Slobona Evropa.

Delegacija će prvo posjetiti Prištinu, a potom i Beograd, a u delegaciji će osim izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka biti izaslanici predsjednika SAD, Francuske, Njemačke i premijerke Italije, Gabriel Escobar, Emmanuel Bone, Jens Pletner i Franchesko Talo.

Prema briselskim zvaničnicima, cilj te posjete je da se unapredi primjena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Jedini način da se situacija stabilizuje na duge staze, kažu EU zvaničnici, jeste unapređenje normalizacije.

Diplomatski izvori u evropskoj prestonici smatraju da je za spas sporazuma potrebna još veća i vidljivija posvećenost SAD, Njemačke i Francuske, piše RSE.

Oni naglašavaju da predstavnici EU nemaju više moć da ubede strane, posebno poslije nedavnih neuspjeha u procesu dijaloga.

Inače, dolazak delegacije je u srijedu 11. oktobra, najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Članovi takozvane "velike petorke" boravili su u Srbiji i na Kosovu krajem januara, povodom sljedeće runde dijaloga Kosova i Srbije.

Tada je tema razgovora bio francusko-njemački plan za Kosovo koji je kasnije dogovoren u februaru u Briselu, a aneks primjene je usaglašen u martu u Ohridu.

Ova posjeta će se organizovati u svijetlu dodatno zaoštrenih odnosa između Kosova i Srbije, zbog događaja na sjeveru Kosova 24 septembra.

Izvor: RSE