OD SRBIJE OČEKUJU MNOGO

Evropska unija ponovila je kako od Srbije očekuje bezuslovnu saradnju u istragama oko potpunog razotkrivanja napada koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

Glasnogovornik EU Peter Stano rekao je novinarima u ponedjeljak da se niko ne bi trebao skrivati iza stajališta o statusu kao izgovora.

To je rekao nakon što su ga novinari upitali s kim bi Srbija trebala sarađivati u istragama budući da Beograd tvrdi da ne priznaje Kosovo.

"Naša očekivanja od Srbije su ne samo puna saradnja, nego bezuslovna saradnja. Ako postoji volja, postoji i način i niko se ne treba skrivati iza formalnosti tipa priznati drugu stranu ili ne. Postoji mnogo načina na koje možete podijeliti dokaze, kako možete sarađivati i kako možete u potpunosti doprinijeti istrazi", rekao je Stano.

Znajući da je niz zemalja članica EU-a zatražilo uvođenje mjera protiv Srbije, glasnogovornik EU-a rekao je da će o tome odlučiti nakon završetka istrage.

"Stav EU je bio vrlo jasan da očekujemo punu i bezuslovnu saradnu Srbije, ali i svakoga ko može doprinijeti da te istrage uskoro dobiju rezultat, odnosno da imamo jasan pregled što se dogodilo, zašto se dogodilo, ko je učestvovao i ko je to organizovao, a na temelju toga će EU odlučiti koji će biti sljedeći koraci u vezi s Kosovom, Srbijom, dijalogom i regijom", rekao je Stano.

Stano nije odgovorio ni na pitanje ima li EU informacije iz Beograda je li još neko optužen za ovaj čin osim Radoičića, koji je već preuzeo odgovornost za napad.

"Ono što se dogodilo 24. septembra je nešto toliko ozbiljno da se mora do kraja rasvijetliti, jer će biti posljedica. Ne želim ulaziti u pojedinačne komentare u ovoj fazi istrage, koliko je ljudi bilo uključeno, a koliko nije", dodao je Stano.

Glasnogovornik EU je dalje dodao da se na marginama samita u Grandi visoki predstavnik EU Josep Borrell sastao s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Poruka visoke predstavnice EU je i poruka svim državama članicama EU i međunarodnim partnerima, da se Kosovo i Srbija vrate dijalogu, jer je to jedini način da se riješe pitanja koja vode normalizaciji odnosa između dvije zemlje i smanjenje napetosti", rekao je Stano.