To je njihova odluka!

"Ako Srbija ne želi da se pridruži EU i umjesto toga radije neguje svoje odnose sa Rusijom, EU ne bi trebalo da je forsira", rekla je evroposlanica i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon u intervjuu za Euractiv, adresirajući se i na pitanje Albanaca na jugu Srbije za pasivizaciju adresa.

„Ako Srbija ne želi u EU, ne treba da je forsiramo. Možda žele da sjede i gledaju kako se sve druge zemlje Zapadnog Balkana pridružuju EU. To je njihova odluka", rekla je Von Cramon.

Von Cramon je takođe istakla pomoć koju Evropska unija pruža Srbiji.

Evropska poslanica je iskoristila odnose Srbije sa Kosovom kao osnovu da dokaže da Srbija nije pogodna zemlja za rad u EU.

„Kada je riječ o Kosovu, mislim da je sada vrijeme da se prevaziđe ova veoma, veoma agresivna stara retorika, ovaj užasan nacionalistički pristup. Sa tim ne možemo da radimo zajedno u Evropskoj uniji, ne možemo da prihvatimo zemlju koja još uvijek živi u prošlosti i još uvijek živi sa ovim starim narativima“, objasnila je ona.

Von Cramon je rekla da je ranije mislila da Srbija ima interes da se pridruži EU i da postane aktivan igrač u procesu članstva, ali su je nedavni događaji, uključujući pogoršanje odnosa sa Kosovom, doveli u sumnju.

Von Cramon je istakla i način na koji se Srbija odnosi prema novinarima, medijima, vladavini prava i drugim pitanjima. Ali evropska poslanica je dodala da bi trebalo biti više kritika na račun Srbije, posebno u odnosu na EU.

Poslanici Evropskog parlamenta kontinuirano pozivaju da se Srbija pridruži Zapadu i napusti Rusiju u spoljnoj politici. Ali Srbija je ignorisala ove pozive i u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji je još više intenzivirala odnose sa Rusijom, kojoj nije uvela sankcije, kao što su to učinile zapadne zemlje. U izvještaju o Srbiji, poslanici Evropskog parlamenta kažu da bi pristupni pregovori sa Beogradom trebalo da napreduju samo ako se zemlja pridržava sankcija EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU. Poslanici Evropskog parlamenta istakli su važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u vezi sa ruskim ratom protiv Ukrajine.

Evropski parlament je zabrinut zbog nedavnog pada javne podrške članstvu u EU u Srbiji, za koji smatraju da je rezultat dugogodišnje anti-EU/proruske političke retorike koja se širi kroz medije i vladine zvaničnike koje kontroliše Vlada.

Kako se navodi u izvještaju, to je rezultat velikog neuspjeha predstavnika Vlade da se suoče i pomire sa prošlošću Srbije. Poslanici Evropskog parlamenta traže da EU preispita obim svoje finansijske pomoći Srbiji ako se nastavi podrška antidemokratskoj politici i pozivaju Evropsku komisiju da osigura da sva potrošnja EU bude u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.