Normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je da predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o sljedećem sastanku na visokom nivou, koji bi trebalo da se, kako je istako, održi u septembru u Briselu.

"Imali smo suštinske razgovore o naporima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na sjeveru Kosova, kao i o primjeni svih sporazuma iz dijaloga", napisao je Lajčak na Plarformi X.

Vučić je u utorak rekao da je prihvatio datum za novi sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali da premijer Kosova Albin Kurti „ima važnija posla“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom u Beogradu da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu.

Oni su se sastali u Beogradu, a kako je napisano na Instagram profilu Aleksandra Vučića, razgovarali su više od dva sata.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedjeljak, razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Poslije sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sljedećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.