Organizacija "Ujedinjena makedonska dijaspora" nazvala je jučerašnju posjetu premijera Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji i njegove aktivnosti organizovane u saradnji sa albanskom opozicijom u toj zemlji "kulturnim državnim udarom" i zatražila od vlade u Skoplju da Kurtija proglasi personom non grata, prenosi Reporteri.

Prema navodima makedonske dijaspore, Kurti i albanska opozicija objavili su u petak "pobjedu albanskog naroda na svim prostorima bivše Jugoslavije".

"Pobjedu je objavio premijer Kosova Albin Kurti, koji je usred Skoplja promenio naziv ulice "Druga makedonska brigada" u "Adem Demaçi". Ovim sklanjanjem imena brigade koja je oslobađala i dejstvovala na gotovo svim frontovima u centralnom i istočnom regionu Makedonije, kao i na Sremskom frontu, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, albanski balisti su ostvarili kulturnu pobjedu u centru Makedonije, u Skoplju. Ujedinjena makedonska dijaspora osuđuje ovaj čin kao prijetnju kulturi, naciji i državni udar u kom strani premijer proglašava pobjedu u odsustvu makedonskog političkog lidera (domaćina)", navodi se u reakciji dijaspore.

Ujedinjena makedonska dijaspora traži od vlade da premijera Kosova Albina Kurtija proglasi nepoželjnom osobom u Republici Sjevernoj Makedoniji.

"Tražimo od Vlade Sjeverne Makedonije da napiše protestno pismo Kosovu, da proglasi Albina Kurtija personom non grata, da otvoreno i ozbiljno razgovara sa albanskim blokom o ovom totalno nedržavnom činu, vraćajući sve referentne tačke i nazive ulica u skladu sa Ustavom i zakonima", kaže se u njihovom reagovanju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri