Degradacija!

Degradacija odnosa između Albina Kurtija i njegovog kolege iz Albanije, Edija Rame, izazvala je reakciju opozicije sa obe strane. U Prištini su za to okrivili Kurtija, dok su u Tirani prstom uprli u Ramu. Opozicija na Kosovu kritikovala je premijera Kosova, nakon što je odbio da se sastane sa svojim kolegom iz Albanije, Edijem Ramom u Prištini.

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK), Ferat Shala, kazao je da je ova akcija štetna za odnose Kosova i Albanije.

„Zaista, kao nikada u istoriji našeg naroda, nema kritičnijeg i nerazumnijeg trenutka, nelogičnijeg i nenacionalnog, jer nema razloga da Albaniju smatramo odgovornom za političke akcije na međunarodnoj areni“, kazaoje Shala u emisiji KTV „60 minuta“.

Premijer Aljbin Kurti kazao je da se neće sastati sa Ramom bez održavanja sastanka dvije vlade, koji je u junu jednostrano otkazala zvanična Tirana.

Besnik Tahiri, poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), nazvao je Kurtijev zahtjev „licemernim“.

„Sastanak mora da se održi, jer je Rama napravio još jedan korak napred, tako što 13 sporazuma potpisuje albanska strana da ispuni Kurtijev uslov“, rekao je Tahiri, istakavši da se zemlja koja je članica NATO-a, ne može odbaciti.

„Ovi uslovi otkrivaju lažnu, licemernu agendu koju je Kurti imao sve vrijeme, od platforme nacionalnog jedinstva i mahanjem albanskom zastavom, u parlamentu, na koju je potpuno zaboravio“, dodao je on.

Ali, za razliku od opozicije na Kosovu, oni u Albaniji su za situaciju okrivili premijera Ramu.

Predsjednik Demokratske stranke, Sali Berisha, kazao je da je Ramina posjeta Kosovu više „turistička ekskurzija“.

„Nijedan premijer na svijetu se ne bi ponizio da ode u nezavisnu zemlju, kada premijer te zemlje uslovljava susret i ne očekuje ga“, napisao je Berisha na svom Facebook profilu.

„Tvrdnja da je Rama zatražio sastanak u ime berlinske inicijative, baš na dan kada su dvojica premijera, država članica EU bila u posjeti Kosovu, da bi preneli poruke EU Vladi Kosova, od Rame je napravila bruku, kojom se sramoti on i bruka svoju zemlju“, dodao je on.

Odnosi između dvije vlade su degradirani, nakon što je Rama okrivio Kurtija za situaciju na sjeveru, i zbog toga je otkazao sastanak dvije vlade, koji je planiran da bude organizovan u Đakovici prošlog mjeseca.

Izvor: Koha/Kossev