Ceo region

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da eskalacija situacije između Kosova i Srbije ne može da se nastavi, jer drži ceo region kao taoca, preneo je Reporteri.

Osmani je rekao da je i sastanak u Ohridu, na neki način, bio međunarodna konferencija.

"Mislim da je Ohrid dao rezultat, a na osnovu postignutog dogovora, pokazalo se da je možda malo efikasnije kada se takve stvari dešavaju u regionu, a ne stižu iz Brisela, jer daje malo drugačiju dimenziju procesu. I svaki drugi oblik, koji može da donese rezultat, je dobrodošao. Ono što dijelimo sa Albanijom je stav da ova eskalacija situacije između Kosova i Srbije zaista ne može da se nastavi, jer kao taoce drži ceo region", rekao je Osmani.

Naveo je da je Sjeverna Makedonija primjer koji Kosovo može da sledi.

"Bio sam u Prištini onog dana kada je počela ova situacija na sjeveru Kosova, u ulozi predsjedavajućeg OSCE-u, i mislim da je najbolja poruka koja se može poslati Kosovu i Srbij - i da prenesemo naše iskustvo, jer je Sjeverna Makedonija prošli kroz mnoge poteškoće i napravila mnogo grešaka u prošlosti", rekao je Osmani.

Naveo je da je Sjeverna Makeodnija bila država izolovana 20 godina od međunarodne zajednice, sa svim mogućim posljedicama u tom periodu.

"Sada, nakon postizanja Prespanskog sporazuma, dobrosusjedskog sporazuma sa Bugarskom, danas sam na čelu OSCE-a, član smo NATO-a i počeli smo razgovore sa EU", ukazao je Osmani.

Zato smatra da Kosovo ne bi trebalo da napravi istu grešku kao Skoplje neprihvatanjem sporazuma sa Grčkom.

“Oni su izgubili 20 godina, mi smo izgubili generaciju koja je pobjegla iz Sjeverne Makedonije i ne znam da li će se vratiti, izgubili smo šansu da budemo dio EU zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, u to vrijeme, i opet smo seli sa Grčkom za sto i pronašli rješenje koje je teže od ponuda koje smo imali prije 20 godina. Moramo da učimo iz našeg primjera i da ne ponavljamo svoje greške", rekao je Osmani za Euronews Albanija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri