O prijedlogu Borrella

Prvo da se oslobode tri policajca – poručio je sinoć albanski premijer, Edi Rama, komentarišući navode visokog predstavnika EU o prijedlozima za rješavanje novonastale krize na sjeveru Kosova.

Nakon više najava mogućeg sastanka, juče je u Briselu održana krizna runda dijaloga. Trilaterale, međutim, nije bilo, već su se premijer Kosova i srpski predsjednik odvojeno sastajali sa visokim predstavnikom EU, Josepom Borrellom i izaslanikom, Miroslavom Lajčakom.

Identifikovali smo mogući put napred na kojem obe strane moraju da ispune obaveze, kazao je Josep Borrell nakon sastanka.

Naglasio je da su razgovarali o tome „kako“ i „kada“, te da su Kurtiju i Vučiću predstavili konkretne prijedloge za deeskalaciju – povlačenje policajaca kod opštinskih zgrada na sjeveru, uz istovremeno povlačenje građana, održavanje novih izbora uz učešće Srba, a potom i vraćanje dijalogu.

Borrell se osvrnuo i na nedavne incidente, navodeći da „ne može biti nekažnjivosti za počinioce nasilja“, dok je istovremeno zatražio od EULEX-a da sprovede istragu o optužbama za samovoljna hapšenja i maltretiranje zatvorenika.

Od Beograda, sa druge strane, zatražio je da odmah i bezuslovno pusti pripadnike Policije Kosova koji su kidnapovani prošle nedjelje.

„Prvo oslobodite tri policajca“, oglasio se sinoć albanski premijer, Edi Rama, govoreći o pripadnicima Policije Ksoova koje su prošle nedjelje oteli srpski službenici.

Kazao je da nema prostora za pravi napredak, bez da „trojica momaka napuste Srbiju zdravi i čitavi“.

Naglasio je da bi tek posle trebalo da dođe do „čvrste akcije“ dvije evropske zemlje.

„Kada se vrate kući, potrebna je nova čvrsta akcija Francuske i Njemačke da se zaustavi ova spirala apsurda! Ali prvo pustite tri policajca“, naveo je.

Osim Edija Rame, sudeći po izjavi koju je dao odmah nakon sastanka u Briselu, sa redosljedom prijedloga Josepa Borrella ne slaže se ni premijer Albin Kurti.

Nakon sinoćnog sastanka još jednom je uperio prst ka Beogradu, navodeći da je nepotpisivanje Osnovnog sporazuma koji je nedavno dogovoren, jedan od krivaca za situaciju na sjeveru.

I dok Borrell traži hitne vanredne izbore, Kurti poručuje da je otvoren za mogućnost održavanja, ali samo nakon što se uz peticiju uloži zahtjev za smjenu sadašnjih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova.

Sa druge strane, kada je riječ o povlačenju specijalnih jedinica ispred opštinskih zgrade, još jednom je ponovio svoje viđenje.

„Deeskalacija bi, prema mom uvjerenju, trebalo da znači uklanjanje nasilnih ekstremista, kriminalnih grupa i ilegalnih grupa, što bi odmah bilo praćeno smanjenjem prisustva Policije Kosova u zgradama opština“, naveo je.

Srpski predsednik koji je odbio susret sa Kurtijem i razgovarao samo sa posrednicima EU, sa druge strane, poručio je iz Brisela da rješavanje krize najviše zavisi od Kosova, ali i da se plaši da je „sve otišlo predaleko“.

Kazao je da mu je besmisleno da razgovara sa Kurtijem, ali da je na to uvijek spreman sa evropskim zvaničnicima, kako bi učinio „sve što može“.

Vučić, sa druge strane, u svom obraćanju nije komentarisao zahtjeve za „hitno i bezuslovno“ oslobađanje pripadnika Policije Kosova kojima je prošle nedjelje određen jednomjesečni pritvor. Prošle nedjelje je kazao da o tome odlučuju pravosudni organi.