Deeskalacija

Evropski zvaničnici su u Briselu prezentovali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Albinu Kurtiju "jasna očekivanja" za rješenje krize na sjeveru Kosova.

Rješenje su vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova uz puno učešče kosovskih Srba, izjavio je to Josep Borrell, šef evropske diplomatije, nakon odvojenih sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, kojima je prisustvovao i Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije.

Borrell je iznio uslove za obje strane.

"Kosovu, da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, te da četiri gradonačelnika privremeno obavljaju dužnost van zgrada. Za Srbiju, da osigura da se demonstranti povuku simultano uz povlačenje Policije Kosova."

"Nakon četiri sata sastanaka mislim da su dva lidera shvatila ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite pristupe i različita tumačenja uzroka i posljedica", naveo je Borrell.

"Kako bismo pokušali ići naprijed, stavio sam na sto konkretan prijedlog na osnovu pomenutih uslova EU. Usaglasili smo se o potrebi novih izbora i razgovarali detaljno o modalitetima i koracima kako da do toga dođemo. Još nismo tu, ali znamo kako dalje i koje su alternativne procedure", rekao je Borrell.

"Ne mogu reći da smo išta zakazali i ne mogu potvrditi da imamo neki plan", poručio je Vučić nakon sastanka.

Upitan da li neko ima ključ za rješenje krize na sjeveru Kosova, predsjednik Srbije je odgovorio da nema.

"Plašim se je sve otišlo predaleko", rekao je Vučić.

Evropski lideri nastojali su organizovati zajednički sastanak sa Vučićem i Kurtijem, ali ti pokušaji nisu uspjeli. Vučić je govorio i o tome zašto se nije sastao sa Kurtijem.

"Uvijek sam došao na svaki razgovor, smaram da je dijalog blagorodan i ljekovit, da je važno da se razgovara, da probleme prevazilazimo razgovorom. Ali, u ovom trenutku ne samo da ne vidim nijedan razlog za razgovor sa čovjekom koji svakoga dana vrši provokacije i želi da izazove sukob... i mislio sam da bi to donelo samo dodatnu štetu."

Inače, tenzije na sjeveru Kosova su porasle krajem maja kada su novoizabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, uz pomoć Policije Kosova, ušli u zgrade opština.

Lokalni Srbi su bojkotovali aprilske izbore i organizovali višesedmične proteste protiv novih gradonačelnika.

Protesti su doveli do sukoba demonstranata i vojnika KFOR-a [mirovne misije NATO na Kosovu], kada je povrijeđeno oko 50 osoba na obje strane.

Govoreći o hapšenjima pojedinih pripadnika srpske nacionalnosti nakon protesta na sjeveru Kosova, Borrell je, nakon sastanaka u Briselu, naveo da "za počinioce nasilja ne može važiti princip nekažnjivosti", te dodao da je "proizvoljno i nepravedno hapšenje ili zlostavljanje zatvorenika potpuno neprihvatljivo".

O otetim policajcima

Tenzije su podgrijane ponovo 14. juna, kada su snage Srbije kidnapovale trojicu kosovskih policajaca.

Kosovo kaže da su kidanpovani na njihovoj teritoriji, Srbija tvrdi suprotno, dok KFOR kaže da je i dalje nejasno gdje se policija nalazila u vrijeme hapšenja.

"Trojica policajaca moraju biti pušetna odmah i bez uslova", poručio je Borrell iz Brisela.

"Mislim da smo identifikovali put naprijed. Obje strane moraju ispuniti obaveze", dodao je.

"Prije samo nekoliko mjeseci postigli smo važan sporazum u okviru dijaloga [o normalizaciji odnosa] i izgledalo je da smo na dobrom putu... Trebamo da se vratimo implementaciji obaveza iz dijaloga, a to uključuje bez odlaganja i uslova, pregovoe o draftu nacrta Zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova", zaključio je Borrell.