Premijer Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da mu se ne sviđa nesuglasica Kurtijeve vlade i međunarodne zajednice, ali ujedno podvlači da situacija na sjeveru odgovara Vladi Srbije.

„Ne sviđa mi se kako je došlo do razdora u porukama, do nesklada u komunikaciji između međunarodne zajednice i vlade Kosova“, rekao je on za Klan Kosova.

Izrazio je uvjerenje da će Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Kurtijem, vrlo brzo popraviti komunikaciju i da će se naći zajedničko rješenje.

"To je pitanje Balkana, mi nismo supersila, mi smo jako male države, mi smo mikro države. Tačno je da je Kosovo veće od Crne Gore, ali ne možemo da otkažemo ni uticaj ni prijateljstvo glavnim saveznicima. Tu, prije svega, govorim o Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, sa kojima treba da se nađe neka vrsta komunikacije“, rekao je on.

Abazović je istakao da ne kritikuje Kurtijevu vladu.

Istovremeno je kazao da situacija na sjeveru Kosova odgovara Srbiji zbog unutrašnjo političkih problema u toj zemlji.

„Iskomplikovala se politička situacija u Srbiji. Mislim da je ovo što se desilo na sjeveru, nažalost, odgovaralo Vladi Srbije, jer želi da pomeri fokus sa nekih problema koje ima u svojoj zemlji i mislim da se u ovom slučaju koristi sjever Kosova i za političke manevre“, objasnio je on.

Abazović je rekao da je protiv nasilja i apelovao na one koji su koristili nasilje nad Kforom da se takvi postupci ne ponove.

Ocjenio je da izbori na sjeveru Kosova treba da budu održani kada budu postojali uslovi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova