Podaci Destatisa

Sjeverna Makedonija je, uz Tursku, najjeftinija zamlja za život u Evropi, jer su, prema podacima njemačkog zavoda za statistiku Destatis, troškovi dvostruko niži nego u Njemačkoj, prenosi Nova Makedonija.

Sjeverna Makedonija je rekorder je po niskim cijenama u mnogim kategorijama, pokazuju podaci Destatisa.

Njemački statističari analizirali su cene velikog broja proizvoda i usluga u različitim kategorijama u 40 evropskih zemalja.

Od marta ove godine, Sjeverna Makedonija je djelimično skuplja od Turske, a jeftinija od svih ostalih zemalja na evropskom kontinentu.

Analiziraju se cijene hrane, pića, duvana, odjeće, energije, prevoza, telekomunikacija, kulturnog života i zabave, kao i hotela i restorana.

Sjeverna Makedonija je je u svim tim kategorijama među zemljama s najnižim cijenama, a u mnogima od njih ubjedljivo najjeftinija.

Reperne cijene za istraživanje su one u Njemačkoj sa kojima su poređene druge zemlje.

U svim kategorijama, cijene u Sjevernoj Makedoniji su na nivou od 49 odsto od cijena u Njemačkoj, a u prosjeku je jeftinije samo u Turskoj, gdje je nivo cena 39 odsto od njemačkog proseka.

Na primjer, hrana i bezalkoholna pića u Sjevernoj Makedoniji su 62 procenta prosjeka u Njemačkoj, što ih čini najjeftinijim među svih 40 evropskih zemalja.

Ovdje se izračunavaju prosječne cijene hljeba, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja, ulja i naftnih derivata.

Cijene voća, povrća i krompira u Sjevernoj Makedoniji su daleko najjeftinije u Evropi, jer su na nivou od 45 odsto cijena u Njemačkoj.

Poređenja radi, u regionu Balkana cijene su u Srbiji na nivou od 86 odsto njemačkih, u Hrvatskoj 76 odsto, u Grčkoj 67 odsto, a u Albaniji 77 odsto.

Cigarete i duvanski proizvodi su jeftiniji samo u Turskoj, a cijene duvana u Sjevernoj Makedoniji su svega trećina cijena u većini zemalja članica EU, a u poređenju sa nekim zemljama su pet puta jeftinije.

Isto važi i za odjeću i obuću, gde niže cijene u tim sektorima na evropskom tlu ima samo u Turskoj.

Što se tiče energenata, odnosno električne energije, gasa i i drugih goriva, četiri evropske zemlje su jeftinije od Sjeverne Makedonije. To su: Turska, Srbija, Albanija, Crna Gora i Mađarska, kojje imaju identične cijene energenata.  

Samo Turci, Poljaci i Rumuni plaćaju manje telekomunikacione troškove od građana Sjeverne Makedonije, a šest evropskih zemalja ima jeftinija alkoholna pića: Mađarska, Njemačka, Austrija, Italija, Poljska i Rumunija.

Za hotele i restorane ćete morati da potrošite manje nego u Sjevernoj Makedoniji ako idete u Tursku, Bugarsku ili Albaniju, ali su ugostiteljske usluge 51 odsto niže nego u Njemačkoj, a još jeftinije nego u Švicarskoj, Islandu, Norveškoj ili Danskoj.

Prema podacima Destata, najjeftiniji odmor je u Albaniji i Turskoj, pa zatim u Grčkoj i Hrvatskoj.  

Izvor: Kosovo online/Nova Makedonija