Politički ekspert

Ohridski sporazum je pravno obavezujući i sad bi fokus trebalo da bude na njegovoj primjeni, izjavio je politički ekspert i predavač na Univerzitetu “Johns Hopkins” Edward Joseph, ali i dodao da sporazum ima “mnogo praznina i nepreciziranih detalja”, preneo je Reporteri.

“Ovdje u Prištini, i u susjednoj Srbiji, sve nas zanima jedno pitanje, a to je kako treba da funkcioniše sporazum Kosova i Srbije”, rekao je Joseph učestvujući na okruglom stolu o sporazumu Kosova i Srbije, koji je organizovao Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike, u saradnji sa Univerzitetom „Johns Hopkins“.

“Sporazum o kojem govorimo, dogovoren je na dvije lokacije, u dva datuma - u Briselu, 19. aprila 2008. godine i 27. februara, kao osnovni sporazum, a potom i aneks, dogovoren u Ohridu 18. marta. Sporazum o kome se pregovaralo uz intenzivnu podršku i punu usaglašenost EU i SAD, da je ovaj sporazum pravno obavezujući, da su sve njegove odredbe pravno obavezujuće i da će napor i fokus biti na primeni”, rekao je Joseph.

On je naveo da u tom sporazumu ima mnogo praznina i nepreciziranih detalja.

„Neformalna i kontekstualna realnost, za koju znaju svi u ovoj prostoriji, i naši prijatelji i kolege na drugim mjestima na Kosovu i u Beogradu. Svi znaju za velike izazove. Pod broj jedan, nejasan je sam dogovor, postoje praznine, elementi koji nisu precizirani, neprecizirani detalji, nejasnoće koje stvaraju znak  pitanja… Pod dva je, naravno, status sporazuma. Činjenica je da nije potpisan, da nije bilo rukovanja između strana, a kontekstualno, činjenica je da čujemo ‘struju negativnosti’ o sporazumu, što svakako nije ohrabrujuće i nije standard u svakom uspješnom međunarodnom dijalogu”, pojasnio je Joseph svoj sta.

S druge strane, direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Lulzim Peci je rekao da se nada da će za 100 dana Kosovo i Srbija ispuniti svoje obaveze.

„Svijesni smo da se pokušava primjena sporazuma pod velikim pritiskom SAD i EU. Njihov kredibilitet je ugrožen i nadam se da će poslije 100-120 dana obe zemlje ispuniti svoje obaveze, istaknute u sporazumu”, kazao je Peci.

Međutim, on je rekao da se ne zna kako će sve na kraju izgledati.

“Aneks nije dovoljno jasan, a mi ne znamo kako će se opšti dogovor odraziti u fazi implementacije. Kako će se to pretočiti u konkretne korake za obe strane. Ono što me brine je što se, iako imamo dogovor, neprijateljski politički diskurs nije promjenio”, rekao je Peci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri