Predsjednik

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta biće ubrzanje pristupanja zemlje Evropskoj uniji i nadamo se da će Crna Gora postati nova država članica EU u narednih pet godina, rekao je novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović u intervjuu agenciji Associated Press (AP).

Milatović je naglasio da je to posebno važno kada je u pitanju invazija Rusije na Ukrajinu.

"Dakle, punopravna spoljna politika EU je ona koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti i to je sada posebno važno kada je u pitanju ruska agresija u Ukrajini. Mislim da u Evropi, a u Crnoj Gori očigledno, ne postoji niko ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu državu", kazao je Milatović u Podgorici 4. aprila.

Zbog toga je Crna Gora, dodao je, i pratila spoljnu politiku EU.

Milatović je u drugom krugu izbora u nedelju, 2. aprila pobedio dotadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, čime je višedecenijska vlast Demokratske partije socijalista u toj zemlji okončana.

Podrška dogovoru Srbije i Kosova

Govoreći za televiziju Nova, Milatović je dodatno potvrdio stav da je evropski put Crne Gore neupitan, ali i kazao da se politika zasnovana na potpisanim međunarodnim sporazumima neće menjati.

Na pitanje novinarke da li to onda znači da je jasno da nije realno očekivati povlačenje priznanja Kosova, Milatović je odgovorio: "To je jasno".

"Zaista podržavamo sve ovo što se dodatno sada dogovore Beograd i Priština. Mislim da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine značajna za sve zemlje u regionu i da Crna Gora želi u tom smislu da bude jedan dobar susjed koji će promovisati dobrosusjedske odnose", kazao je novi predsednik Crne Gore.

'Lokomotiva Zapadnog Balkana ka EU'

Dodao je da smatra da je budućnost Zapadnog Balkana evropska i da Crna Gora tu može da bude važan partner.

"Crna Gora može da odigra značajnu ulogu kao lokomotiva koja može prva da uđe u EU, pa da dodatno poguramo sve zemlje Zapadnog Balkana da nam se uskoro nakon toga i pridruže“, kazao je Milatović za Nova.rs.

Jakov Milatović je bivši ministar ekonomije prve post-DPS vlade, formirane pod uticajem Srpske pravoslavne crkve.

Program kojim su udvostručene minimalne plate doneo mu je popularnost.

Na izborima je imao podršku vladajućih stranaka, koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom, a dio njih i sa Rusijom.

Vanredni parlamentarni izbori održaće se 11. juna. Raspisani su zbog institucinalne krize koja je zaustavila integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

Milatović je ubedljivo pobedio Đuaknvića, osvojivši 60 odsto glasova.