Albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas u Veroni, na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, sa kojima se sastao u okviru inicijative Otvoreni Balkan, da su neslaganja Beograda i Tirane oko Kosova zaista velika, ali da je to razlog više, a ne manje, da se razgovara.

Rama je podsjetio na dane kada između država nije bilo dijaloga.

"Da nismo prevazišli prepreke iz prošlosti, danas bi nam bilo mnogo teško. Naravno da se ne slažemo i da je veliki jaz po pitanju Kosova, to je više od neslaganja. Ali, da li je to razlog da ne razgovaramo? Odvija se dijalog i snažno vjerujem da zasluge idu građanima regiona. Sreo sam se sa Kurtijem prije nekoliko dana i bio je konstruktivniji i otvoreniji nego ranije. Važno je da idemo napred i da se garantuju sva prava srpske zajednice na Kosovu kako bi se izbjegli problemi u budućnosti", rekao je Rama.

Naveo je da je tokom susreta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem tema bila i Zajednica srpskih opština i garantovanje prava SPC i ocjenio da to mora da bude 100 odsto garantovano za Srbe.

"Rekao sam mu da neke stvari treba gurati. Da je to važno. Da je asocijacija opština važna kao most ka budućnosti. To nije više tabu tema. I da ima našu punu podršku da ide dalje", rekao je Rama.

On je ocjenio da oštre riječi izrečene u prošlosti ne pomažu, već da se mora ići dalje. Istakao je da je dijalog važan za građane regiona i da mora da zbližava ljude.

"Ako bismo nastavili da ne pričamo međusobno, da ostanemo iza barikada na Balkanu, to bi bilo jako teško za sve nas", poručio je on.

Istakao je da zajednička posjeta svetskom sajmu vina u Veroni nije turistička, zbog proizvođača iz tri zemlje Otvorenog Balkana. Poručio je da očekuje dalji zajednički rad na otvaranju tržišta i zajedničkoj promociji i za proizvođače hleba, ljude koji se bave umjetnošću i kulturom.

Dodao je da Otvoreni Balkan nije inicijativa samo za ove tri zemlje i poručio da očekuje uključenje i proizvođača iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore.

"Moramo da nastavimo u ovom pravcu, da se nosimo sa svim smetnjama i problemima sa kojima se suočavamo. Ljubav prema svojoj domovini ne znači da morate da mrzite druge. Da nastavimo da idemo dalje i napred, a to će ostati upisano u istoriji ovog regiona", zaključio je on.

Ukazao je i da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana. Rama je najavio da će sljedeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji. Rekao je će početi da organizuju ono što su davno najavili, a to je prvi dječji kamp sa djecom koja idu u osnovne i srednje škole, sa najboljim sportskim timovima.

"Već znamo da će Srbija pobjediti, ali djeca će učiti jedna od drugih. Naša djeca u Albaniji će učiti od najboljih u takvoj vrsti sporta. Nikako mi nije jasno kako je Srbija tako dobra kako ubacito loptu u mrežu ili preko nje. Ubuduće ćemo možda imati koristi od toga, i ko zna, ne treba govoriti da ćemo pobjediti Srbiju u budućnosti, jer to može da izazove probleme u sadašnjosti", rekao je albanski premijer.
 
Izvor: Kosovo Online