Bivši premijer Slovenije

Bivši premijer Slovenije Janez Janša kazao je da će svi parlamenti na Balkanu prije Slovenije osnovati komisiju koja će istražiti rad kompanije GEN-i.

Janša je putem objave na Twitteru naveo da Vlada Republike Srbije vraća Sloveniju na naslovne strane novina u inostranstvu.

"Po svemu sudeći, svi parlamenti na Balkanu će prije nego slovenački Državni zbor osnovati istražne komisije o sumnjama u korupciju u vezi sa kompanijom GEN-i koja je glavni distributer električne energije u Sloveniji. Od maja uzalud čekamo tri obećana potpisa koalicije Nova Slovenija", naveo je Janša.
  Aferu oko ambasadora Kosova u Hrvatskoj komentarisali su proteklih dana mnogobrojni političari i analitičari.

Protiv Berishaja je Agencija za korupciju Kosova podnela krivičnu prijavu, a mediji su pisali da je on od 2019. do aprila 2022. godine od kompanije GEN-I dobio najmanje 1,5 miliona eura, izbjegavajući poreze. Opozicija na Kosovu tvrdi da iza svega stoji premijer Albin Kurti i da je čak 14 miliona eura pomenuta kompanija prebacila za njegovu predizbornu kampanju.

Istraživač i analitičar Shkelzen Gashi izjavio je da postoji sumnja da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj finansirao Pokret Samoopredjeljenje.

Gashi je rekao da se način na koji se vladajuća partija upinje da odbrani Berishaja, ne može drugačije objasniti.

Bivši ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji Gjergj Dedaj rekao je da ukoliko se dokažu optužbe protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja on za sobom može povući premijera, predsjednicu i ministarku spoljnih poslova Kosova.

Kako je istakao nekadašnji ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji, "Berishaj nije sam u ovoj aferi".

Slovenački novinar Luka Perš, čiji je portal "Prava" bio među onima koji su prvi pisali o korupcionaškoj aferi ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, a u čijem središtu je premijer Kosova Albin Kurti,  navodi da je ambasador Berishaj samo tokom 2019. i 2020. podigao više od pola miliona eura, za koje se sumnja da su dobijene od kompanije GEN-I, koja je glavni distributer električne energije u Sloveniji.

Članica Predsjedništva LDK Jehona Lushaku Sadriu zatražila je da ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj bude razriješen dužnosti pošto je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu protiv njega zbog neprijavljivanja imovine.

Lushaku Sadriu je u objavi na Facebooku navela da otvaranje istraga, ali i umješanost ambasadora Kosova u međunarodne finansijske afere, ozbiljno narušavaju imidž Kosova.

Izvor: Kosovo Online