Bivši premijer Slovenije

Bivši premijer Slovenije i lider Slovenačke demokratske stranke Janez Janša rekao je u razgovoru za Euronews Serbia da cilj u dijalogu Kosova i Srbije treba da bude da svi imaju koristi od konačnog sporazuma.

Upitan da li ima utisak da Evropska unija gubi kontrolu nad pregovorima Kosova i Srbije, on je rekao da je nažalost taj utisak tačan i da za to postoje dva razloga.

"Prvo, postoje razna neriješena pitanja na Zapadnom Balkanu i ni Evropska Unija ni šira međunarodna zajednica nije dovoljno smela, snažna i mudra da proba da ih riješi, ne samo jednim pregovorima, nego koordinisanim poduhvatom, da ga tako nazovemo. Drugi razlog je taj što ni ti pregovori, bez tog koordinisanog pristupa, nisu dovoljno snažno povezani sa procesom pristupanja EU", kaže bivši premijer Slovenije.

Napominje da samo samo kombinovanim naporima, gdje je cilj da nema gubitnika i da svi imaju koristi od konačnog sporazuma, može da se dođe do dobrog ishoda uz veliki trud i uz mnogo političke volje i finansijskih investicija.

Dodaje da je prije nekoliko godina odlučio da ne prati sve pojedinosti pregovora jer je video da ima sporazuma koji nisu sprovedeni i novih dogovora koji se ne primjenjuju.

"Zašto se onda zanimati za nešto što neće doneti nikakve rezultate? Nisam upoznat sa detaljima i zato ne mogu da sudim o svakom pojedinačnim sporazumu ili pregovorima. Mogu samo da ponovim poslednji svoj odgovor. Mora se gledati šira slika, razgovori moraju biti iskreniji, bez političke korektnosti, bez zabranjenih pitanja o kojima se ne sme pregovarati, jer je jasno da put kojim idemo danas ne donosi rezultate", rekao je Janša.  

Govoreći o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU, on je kazao da je Slovenija za vrijeme svog drugog predsedavanja Evropskoj uniji prije dvije godine postavila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana kao prioritet i pokušala je da odredi vremenski raspored za ulazak u EU zemalja iz regiona, ali u tome nije uspjela, jer se jedna trećina država-članica tome usprotivila iz različitih razloga i sa različitim izgovorima.

"Postoje neke zemlje članice EU sa Zapada koje se deklarativno slažu, ali iskreno govoreći, ne znaju kako da se izbore sa tim pitanjem", rekao je Janša.

Upitan o uticajima različitih svetskih sila na Balkanu, bivši slovenački premijer je naveo da svijet i Evropa nisu prazan prostor, naročito poslije ruske invazije na Ukrajinu, i dodao je da, ako se EU ne bude proširila, neko drugi hoće.

"To ne znači da postoje neke bivše strukture koje se kreću prema evropskim granicama, ali uticaji postoje. Kada je riječ o istočnom dijelu Evropske Unije, to je Rusija i to je jasno. Što se Balkana tiče, postoje miješani uticaji. Ne slažem se da je to područje na koje će, ako ne bude Evropske Unije kao oblika organizacije za te zemlje, doći Rusija i da će postati dio Ruske federacije. Mislim da to nije moguće, posebno ako se imaju u vidu geografske karakteristike", rekao je Janša.

Međutim, kako je dodao, taj otvoreni prostor koji ne popunjava Evropska unija, popunjavaju neizvesnost i razni drugi problemi.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, smatra da bi Brisel trebalo da ima isti pristup kao i za vrijeme prvog velikog ulaska novih članica, čega je i Slovenija bila dio.

"Tada smo morali da ispunimo neke uslove i neke standarde, ali pristup je bio strateški, a ne birokratski. Da je tada pristup bio birokratski, neke zemlje koje su tada ušle u članstvo, danas bi i dalje bile izvan EU. Dakle, to je ono što nije dobro kod sadašnje situacije", napomenuo je.

Takođe, kaže i da, nažalost, postoje i pragmatični razlozi onih koji se protive proširenju, a koje ističu oni koji su u zapadnom delu Evropske unije.

"Da budem postpuno iskren, za vrijeme tih razgovara pre dve godine kada smo nastojali da ubjedimo naše kolege u EU da je potreban precizan plan proširenja EU na Zapadni Balkan, jedan od liberalnih premijera rekao je: 'Zbog čega vam je toliko stalo da ih uvedete u Uniju, ovako su jeftiniji. Njihovi kvalifikovani radnici dolaze u naše zemlje da rade, jeftiniji su od naše radne snage, zašto vam je toliko stalo do toga?'. Nisam bio šokiran, jer nisam od juče, ali sam svejedno bio iznenađen što neko to tako otvoreno govori, istina ne na zvaničnim sastancima, već u holu, i to u prisustvu značajnog broja ljudi", naveo je Janša.

Izvor: Euronews Srbija