Ambasadorka Njemačke u Srbiji

Ambasadorka Njemačke u Srbiji Anke Konrad istakla je da zaoštravanje situacije na sjeveru Kosova pokazuje koliko je hitno potrebno da se sjedne za pregovarački sto, i pronađe kompromis, prenosi N1.

"Uspjeli smo da pronađemo kompromis u pojedinačnim pitanjima prethodnih mjeseci. Važno je da Kosovo i Srbija iskoriste priliku da uz posredstvo EU pronađu krajnji kompromis i da se ne ide od krize do krize, da se stalno stavljaju novi rokovi i na taj način stvaraju nove tenzije", istakla je Konrad.

Konrad je navela da Berlin smatra krivim obe strane.

"Obe strane moraju da pokažu volju da se pronađe rezultat koji će spustiti tenzije to je najvažnije u ovom trenutku. To znači da nijedna strana ne učini ništa što će isprovocirati uzvratne reakcije druge strane. Moramo se vratit za pregovarački sto", dodala je Konrad.

Upitana da li su hapšenja koja sprovodi Vlada Kosova opravdana i da li je u redu da po nekoliko dana porodice uhapšenih ne znaju gdje se oni nalaze, Konrad navodi da misli da je jako važno da se unese transparentnost u to pitanje.

"Greška je da se stalno vraćamo na nešto, da govorimo o onom što je bilo ranije i da ulazimo u lanac međusobnih provokacija. To mora prestati, važno je to zaustaviti i rješavati stvari koje je potrebno rješavati i onda imati osnov za normalan razgovor. Neću da govorim ko je glavni krivac i ko je prvi počeo, važno je da prestanemo sa tim“, dodala je Konrad.

Naglasila je da je važno da prestanu akcije koje će druge strana uvijek shvatiti kao provokaciju, a da se sa druge strane uvede mir i uslovi za povratak na pregovarački sto i pregovore.

Prema njenim riječima, Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak bezbjednosnih jedinica iz Srbije na sjever Kosova.

"Postoji ta rezolucija i na osnovu nje Kfor će formulisati i odgovore, to što smo mi rekli je da iz naše perspektive Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak jedinica iz Srbije na sjever Kosova, ali uslijediće odgovor Kfora", izjavila je Konrad.

Govoreći o francusko-njemačkom prijedlogu za Kosovo, ona je rekla da prvo želi da istakne da se pregovori vode pod vođstvom specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, a da je njemačko-francuski prijedlog evropski prijedlog i da je to podvukao i visoki predstavnik Josep Borell.

Prema njenim riječima, riječ je o prijedlogu kojim bi se pokazala perspektiva za obe strane u kom pravcu bi mogao ići sporazum, a to ne znači da je ukinut Briselski sporazum, već da se pored Briselskog sporazuma pokaže mogući put kao normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Na pitanje da li je to konačni sporazum ili će do konačnog sporazuma tek poslije njega doći, Konrad ističe da na ovo pitanje najbolje mogu da odgovore Srbija i Kosovo.

Upitana da li u predlogu stoji da Srbija ne sme da ometa ulazak Kosova u UN, istakla je da je riječ o prijedlogu koji je ponuđen obema stranama i na čijem osnovu se nada da se može postići sporazum.

Povodom isticanja da je važno da se sporazum usvoji početkom sljedeće godine i na pitanje „postoji li sat koji kuca“, ambasadorka navodi da je važno to da se što prije postigne sporazum, a ako ne, da imamo čvrst put ka tome, mapu puta ka postizanju sporazu.

„Važno je za obe strane da riješimo taj sukob“, dodala je Konrad.

Ukazala je da Njemačka od početka godine ima specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji je odgovoran za države Zapadnog Balkana i koji se angažovao u rješavanju pitanja između Kosova i Srbije, i da je bio u Beogradu sa njemačko-francuskim predlogom.

„Uradili smo dosta toga da bi pokrenuli pregovore, radimo i na bilateralnom planu da bi približili Srbiju EU“, naglasila je Konrad za N1.

Izvor: N1 Info