TENZIJE I STRAH

Novinari britanskog Telegrapaha posjetili su sjever Kosova i pisali o povećanim mjerama sigurnosti zbog kako tvrde straha da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira invaziju uz pomoć svog saveznika Vladimira Putina.

Prije nego što Policija Kosova počne patrolirati granicom sa Srbijom, puni oružje: AK-47 su pričvršćeni za naslon sjedišta, pištolji za noge, dok je prtljažnik Land Rovera napunjen dronovima i pancirnim prslucima, piše Telegraph.

A ovo je, kaže, sada standardni protokol na jednoj od najnestabilnijih granica na evropskom kontinentu.

Britanski medij ističe nedavno povećanje tenzija između srpske manjine i albanske većine na Kosovu.

Strah od novog sukoba posebno je rastao 2023. godine kada je grupa naoružanih Srba "upala“ u selo Banjska na sjeveru i zabarikadirala se u manastir. Troje od 30 ljudi za koje se sumnja da su tamo bili ubijeni su u pucnjavi dok je kosovski policajac izgubio život.

Policija Kosova je od tog dana pojačala patroliranje duž granica kako bi pronašli ilegalne puteve koje su Srbi koristili za prelaske.

"Poznajemo ove puteve bolje od bilo koga. Srbi ne mogu da naprave put koji mi nećemo naći", rekao je komandant Elshani dok je patrola prolazila kroz planine.

Policija je identifikovala 65 nelegalnih puteva i svi su blokirani, 10 drugih puteva je pod stalnim nadzorom, uglavnom dronovima.

Stalno prisustvo u regionu sa srpskom većinom poslalo je poruku Beogradu da Kosovo štiti svoje granice, rekao je komandant Elshani.

"Banjska je promjenila igru. Kada se prolije krv, onda je to problem", kazao je policajac.

Analitičari upozoravaju da propaganda Kremlja podstiče nemire na sjeveru zemlje. Većina Srba na Kosovu i dalje smatra Beograd, koji nikada nije priznao nezavisnost Kosova, kao svoj institucionalni centar.

Kosovska policija, nakon slučaja Banjska, otkrila je veću količinu oružja koje su napadači sakrili u napuštenim objektima oko sjevernih sela.

Prije samo nekoliko sedmica pronašli su još pet raketnih bacača, što je znak razmjera planiranog napada.

U intervjuu za Telegraph, premijer Albin Kurti upozorio je da predsjednik Srbije Vučić planira invaziju.

On je rekao da je Srbija izgradila prednje operativne baze oko granice u "oblici potkovice" da bi "zaštitila Beograd i napala Kosovo".

Vučićevo prijateljstvo sa Vladimirom Putinom je poznato i Kurti smatra da je u interesu ruskog lidera da Srbija izvrši invaziju na Kosovo, jer bi to skrenulo pažnju sa njegovog rata u Ukrajini.

Most u Mitrovici preko rijeke Ibar bio je "vruća tačka“, neformalna podijela između sjevernog pograničnog regiona Kosova i juga etnički Albanaca.

Stvari izgledaju mirno dok pješaci slobodno hodaju između dvije strane, ali postoji pozadina. Neki etnički Srbi sa sjevera svakog ko pređe na jug vide kao izdajnika.

Automobilima i dalje nije dozvoljeno da prelaze most, a stalno su prisutna dva policijska Land Rovera, jedan okrenut prema jugu i jedan prema sjeveru.

Policija je saopćila da su ove mjere neophodne za održavanje stabilnosti na tom području.

Putujući sjeverom Kosova, novinari Telegrafa su svuda vidjeli natpise sa slovom "Z", simbol podrške ruskim snagama na ukrajinskom ratištu.

"Sjever Kosova je tačka odakle će Putin regrutovati buduće pripadnike paravojnih grupa za operacije u Ukrajini i na Balkanu", kazao je Kurti.