Evropska policijska služba (EUROPOL) je saopštila da su krajem oktobra uhapšene 382 osobe tokom međunarodne operacije protiv švercera migranata, koji uglavnom djeluju na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, kao i za šverc narkotika, oružja i trgovine ljudima. Zaplenjeno je 304 kilograma heroina, 147 kilograma kanabisa, 5.402 biljke marihuane i 1,3 kilograma kokaina i 106 komada različitog oružja.

Policija je tokom akcije od 26. do 29. oktobra proverila nekoliko desetina hiljada vozila i pojedinaca. Pretraženo je gotovo 1.000 mjesta i provereno više od 2.000 paketa, a otvoreno je 130 novih istraga.

Ukupno 159 uhapšenih je povezano sa krijumčarenjem migranata, 112 sa švercom droge, 38 sa švercom vatrenog oružja i dvije osobe sa trgovinom ljudima i 71 povezan sa drugim krivičnim djelima.

U akciji, koja je koordinisana sa Španijom, pored Evropola učestvovale su i Eurojust i Frontex, a među više međunarodnih partnera i Interpol.

U akciji su, pored zemalja Evropske unije, učestvovale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Ukrajina, Moldavija, Švicarska i Velika Britanije.

Balkanska ruta je, kako je naveo Europol, ozloglašena za brojne oblasti kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU.

Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja Zapadnog Balkana, gdje su ljudski resursi sa ekspertizom u oblasti vatrenog oružja široko dostupni. Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU – uglavnom u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španiju i Holandiju. S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok trgovci kanabisom i kokainom takođe koriste ovu prelaznu tačku.

Trgovina drogom i ilegalna trgovina oružjem su usko povezani, posebno u vezi sa mrežama trgovine kokainom. U nekim slučajevima, kriminalne mreže razmenjuju oružje za drogu. Oni takođe koriste oružje da bi stekli i zadržali kontrolu nad unosnim tržištima droge.

Ilegalno tržište oružja je i dalje „stabilno“, kako u pogledu ponude, tako i po intenzitetu trgovine.

„Vatreno oružje prisutno na crnom tržištu se kreće od starog do novog vojnog oružja. Pištolji rekviziti, koji se kasnije preprave u pravo, takođe predstavljaju problem“, navodi Europol.