Tenzije na sjeveru

U Beogradu je 5. novembra počela sjednica Vlade Srbije povodom, kako je najavljeno, situacije na Kosovu.

Na sjednici vlade prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istovremeno se na sjeveru Kosova sastaju predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će im predložiti da napuste kosovske institucije.

Ovaj poziv je uslijedio nakon odluke kosovskih vlasti da suspenduju direktora Policije za region sjever Nenada Đurića jer je odbio da sprovodi odluku o preregistraciji registarskih tablica.

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Vučić i sa ambasadorima Kine i Rusije i patrijarhom

Nakon sjednice vlade predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom.

I Rusija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova i, uz Srbiju, blokiraju članstvo "bivše srpske pokrajine" u međunarodnim institucijama.

Srbija je zbog odnosa sa Rusijom i Kinom kritikovana od strane zapadnih zvaničnika, kao i u izvještajima o progresu u evrointegracijama, kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

Predsjednik Srbije će se, prema pisanju medija, 4. novembra u Patrijaršiji sastati i sa Sinodom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Najviši predstavnici SPC u svojim izjavama negiraju nezavisnost Kosova.

Dan ranije Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je napisao 5. novembra na društvenoj mreži Twitter da je sa Vučićem imao "dugu i tešku, ali fer diskusiju".

"Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost radi bezbjednosti i stabilnosti. Nasilje mora biti izbegnuto. Složio sam se da se svi sporazumi iz dijaloga moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi", napisao je Lajčak.

Šta znači odluka Vlade Kosova?

Plan Vlade Kosova o preregistraciji tablica na RKS (Republika Kosovo) predviđa tri faze. U prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 eura, dok će se u trećoj izdavati probne tablice.

Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

Međutim, pripadnici Policije Kosova iz redova srpske zajednice, koji su zaduženi za region sjever, neće dijeliti opomene vlasnicima automobila sa KM tablicama.

To je 2. novembra potvrdio direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić.

"Mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo", rekao je Đurić.

On je sutradan zbog odbijanja da sprovede službenu odluku suspendovan.

Đurić je na konferenciji za novinare Srpske liste 4. novembra rekao da više ne želi da bude pripadnik Policije Kosova.

Sjedinjene Države i Evropska unija su od Kosova zatražili da preregistraciju tablica odloži na još deset mjeseci.

Sa druge strane, zvanični Beograd traži da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

Šta su poručili predstavnici Srpske liste?

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je 3. novembra da će predložiti napuštanje kosovskih institucija.

"Počev od mene lično, pa i iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa", naveo je Rakić i dodao da "svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine potrebno je da u saradnji sa Srbijom jačaju i grade srpske institucije".

Samo dan ranije, 2. novembra, Igor Simić iz Srpske liste je izjavio kako pripadnici srpske zajednice ne žele da preregistruju vozila na RKS, te ponovio da će izricanje prvih novčanih kazni biti povod "za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima".

Simić je poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova.

"Šta će se iz toga izroditi, ne mogu da predvidim u ovom trenutku", rekao je on.

Srpska lista nije odgovorila na upite RSE da li će se odazvati pozivima da doprinese deeskalaciji situacije.

Srpska lista u Vladi Albina Kurtija ima jedno ministarsko mjesto i svih deset poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ova vodeća partija kosovskih Srba ima vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranka takođe ima veliku podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šta kažu u Vladi Kosova?

Iz Vlade Kosova niko nije odgovorio na upite RSE da prokomentarišu pozive Srpske liste na otpor, te podršku policajcima da ne učestvuju u realizaciji plana o preregistraciji.

Međutim, na Facebook nalogu oglasio se ministar Policije Xhelal Sveçla uz napomenu da je odbijanje sprovođenja legitimne odluke institucija Kosova, prije svega ozbiljno narušavanje bezbjednosti i stabilnosti zemlje.

"Policija Kosova je jedna i svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju: vladavinu prava i stvaranje bezbjednog okruženja za sve građane bez razlike. Nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja podriva ovu misiju", naveo je Svečlja 3. novembra.

Prethodno je 1. novembra zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi u intervjuu za RSE rekao da Srpska lista svojim izjavama pokazuje zašto je uopšte došlo do problema oko registarskih tablica.

"Saopštenja Srpske liste pokazuju da građani nisu u stanju da odlučuju, već neko drugi odlučuje umjesto njih i tera ih da i dalje ostanu u nelegalnoj sferi. Činjenica da treba da bude takvih pretnji govori da su građani zainteresovani za integraciju, zainteresovani su da iskoriste poreske i carinske olakšice koje nudi Vlada Kosova, ali ih veća sila sabotira i ometa u tom pravcu", rekao je Bislimi.

Šta se dešava na terenu?

Na sjeveru Kosova su u posljednjih nekoliko nedjelja zabilježena četiri slučaja paljenja vozila sa tablicama RKS (Republika Kosovo) koji su vlasništvu pripadnika srpske zajednice.

Kosovske vlasti su ove događaje nazvale "zastrašivanjem".

Takođe je Policija Kosova saopštila 3. novembra da je pucano iz vatrenog oružja na graničnu policijsku stanicu u selu Jasenovik, na teritorije opštine sa srpskom većinom Zubin Potok.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell ocjenio je neprihvatljivim paljenje vozila na sjeveru Kosova koja su preregistrovana sa tablica Srbije na kosovske tablice.

Borell je nakon susreta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem 3. novembra na Twitteru objavio da su "remetilačke radnje, kao što je paljenje automobila, neprihvatljive".

On je pozvao sve strane na uzdržanost i da poštuju sve dogovore koji su postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Šta o tablicama piše u Briselskom sporazumu?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine u Briselu.

Prema ovom dokumentu, ukinute su srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, kao na primjer PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS (Republika Kosovo) ili na statusno neutralno – KS (Kosovo).

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamjene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Tehnički sporazum o slobodi kretanja iz 2011, finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS tablica.

Rok od pet godina istekao je 15. septembra 2021. godine.