Izvestilac EP za Kosovo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon izjavila je da je francusko-njemačka inicijativa za dijalog Kosova i Srbije dobra prilika da se napreduje u tom procesu, i dodala da Kosovo treba da podrži taj prijedlog, prenosi Telegrafi.

"Ljudi su shvatili da je trenutak da se postigne, ako ne konačan dogovor, barem paket koji bi bio prihvatljiv za obe strane", rekla je Von Cramon.

Ona je dodala da je francusko-njemački predlog dobra prilika da Kosovo i Srbija napreduju na putu ka EU.

"Mislim da je to divna prilika za obe strane da napreduju ka evropskim integracijama, što je apsolutno neophodno. Kosovo, kao najproevropskija zemlja, to treba da podrži. Francusko-njemačka inicijativa je dobra prilika da se Kosovo pogura napred ka evropskoj agendi“, rekla je Von Cramon i dodala da podržava sporazum koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

Ona je istakla da su, pre nego što se pojavio francusko-njemački prijedlog, i Priština i Beograd preduzeli korake koji su vezani za svakodnevni život građana, kao što su priznavanje ličnih karata i diploma.

Povodom pitanja registarskih tablica, Von Cramon je istakla da postoje dobri argumenti da se odluka o preregistraciji vozila odloži, ali da razume i odluku Vlade Kosova koja, kako je navela, sprovodi zakon.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi