Došlo je vrijeme

Izjava predsjednika Srbije govori da pokušava da jednu ruku drži u alvi a drugu u šampiti. To je politika koju niz godina Vučić prodaje svom narodu u Srbiji – komentariše za Danas Fatmir Sheholli, direktor Insituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, izjavu Aleksandra Vučiča da je na stolu prijedlog Nlemačke i Francuske kojim se traži prihvatanje članstva Kosova u UN i ostalim međunarodnim institucijama, a da bi Srbija, po tom planu, zauzvrat dobila ubrzanje u procesu pridruživanja EU i finansijske povlastice.

Sada je došlo vrijeme, dodaje sagovornik Danasa, da tako se ne može više.

I Vučić i Albin Kurti, premijer Kosova, imaju na stolu draft dokumenta za brzi i razvojni finalni cilj dijaloga Srbije i Kosova.

– Vučiću je mnogo teže jer će moratu da objasni svom narodu istinu, da su vrata za EU  – priznanje nezavisnosti Kosova. Ako to ne bude uradio i ako ne bude na strani država koje su uvele sankcije Rusiji, onda Srbiju očekuje velika i nezabilježena izolacija počevši od ukidanja vizne liberalizacije za građane Srbije, pa sve do najtežih vidova vraćanja javnog duga kojeg Srbija ima prema EU, kao i ostalim zemljama svijeta, što iznosi blizu 35 milijardi eura – kaže sagovornik Danasa.

Fatmir Sheholli potom dodaje da „kao čovjek koji već 30 godina radi u stvaranju mostova između Albanaca i Srba, savjetuje predsjedniku Srbije da ne okleva više u vođenju Srbije prema EU i dobronamjernim odnosima sa Amerikom jer svaki drugi vid pokušaja eskiviranja od tog puta imaće duboke i dalekosežne posljedice za Srbiju“.

– Vučić ima idealnu priliku da završi svoju političku karijeru kao čovjek koji će ući u istoriju da je svoju državu okrenuo putem progresa a ne regresa. Srbija će morati da mijenja svoj ustav da bi potom imala normalne i dobrosusjedske odnose sa Kosovom, i da kroči ka putu EU. Sve što bude uradila suprotno tome, biće pogubno za Srbiju i njene građane – zaključuje Fatmir Sheholli.