Psolanik Skupštine Srbije

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi izjavio je da bi najavljeno osnivanje Kancelarije za Preševo, Medveđu i Bujanovac u okviru kabineta premijera Kosova Albina Kurtija bio "važan korak" jer je Albancima Preševske doline, kako je naveo, potrebna pomoć i Kosova, prenosi Koha.

Kamberi je naveo da je imenovanje njegove partijske koleginice Ardite Sinani za savjetnika premijera Kosova Albina Kurtija za Preševsku dolinu "sporedno pitanje" i naglasio da je važno da se preuzmu odgovarajuće obaveze prema Albancima Preševske doline.

On je rekao da je jasno da sami građani Preševske doline nemaju političku moć da se suoče sa Srbijom i da im je potrebna pomoć Kosova i podrška i pomoć Albanije.

Kako je rekao, Albanci Preševske doline očekuju da će njihovo pitanje biti pokrenuto kao tema za razgovore u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Kamberi je na KTV rekao da tek kada to bude postignuto, može se reći da je Vlada Kosova dobro uradila svoj posao.

"Ono što očekujemo jeste da se u razgovorima sa Srbijom kao tema razgovora postavi pitanje doline. Da vidimo koliko će biti uspjeha. Da vidimo koliko će posrednički partneri biti spremni da ovo prihvate kao temu. Ako ovde bude uspjeha, onda možemo reći da će aktuelna Vlada dobro obaviti posao. U eventualnom dogovoru sa Srbijom, pitanje doline ne treba ostaviti po strani. Ako ostane, vidim da će budućnost Albanaca iz doline biti mutna", rekao je Kamberi.

On je naveo da je jedini i jasan zahtjev Albanaca Preševske doline princip reciprociteta.

"Ono što je zagarantovano Srbima na Kosovu, trebalo bi da postane vrijednost i za Albance u Srbiji", rekao je Kamberi.

Komentarišući zbližavanje premijera Albanije Edija Rame sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kamberi je naglasio da se pitanje Albanaca Preševske doline može rešiti samo napretkom odnosa Kosova sa Srbijom.

"Ne vidi se da se napredak u odnosima Albanije sa Srbijom ogleda u odnosu Srbije prema dolinskim Albancima", rekao je Kamberi.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline