Predsjednik Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski nezadovoljan je dosadašnjim procesom evropskih integracija i kaže da ih je Evropska unija praktično zaboravila, a da su Bosna i Hercegovina i Kosovo "apsolutno zaboravljene države", prenosi RTV.

Nakon što je, kako kaže, u međuvremenu napravljen nekakav kompromis sa Bugarskom, uz pomoć francuskog predsjedništva, krenulo se u pregovore.

"Međutim, ako pogledate unazad, mi smo sa statusom kandidata od 2005. godine, a ako tek sada počinjete pregovore, niko ne može reći da smo u tom pogledu bili veoma uspješni", rekao je Pendarovski u intervjuu za Agenciju Anadolija.

Ističući da to čekanje nije plod izostanka reformi, već da je tu bilo mnogo opstrukcija, Pendarovski je kazao da nekoliko evropskih zemalja nije bilo zainteresovano za region Balkana.

"Bosna i Hercegovina i Kosovo su apsolutno zaboravljene države, apsolutno zaboravljene. Kosovo ne može dobiti viznu liberalizaciju. I kakav evroentuzijazam želite u toj populaciji, da bude za Evropsku uniju", upitao je Pendarovski.

Osvrnuo se i na pregovore Crne Gore i Srbije koji traju 10 godina i istakao da "sve zemlje Zapadnog Balkana čekaju da napreduju ka Evropskoj uniji".

O aktuelnoj političkoj situaciji u Sjevernoj Makedoniji, Pendarovski kaže da je skeptičan kada je riječ o glasanju aktuelne opozicije u Sobranju za ustavne amandmane, koji proizlaze iz dogovora sa Bugarskom, iako, kako tvrdi, u do sada potpisanim dokumentima nema opasnosti za makedonski identitet i jezik.

U Sjevernoj Makedoniji, kaže predsjednik, ne može se postići konsenzus čak ni o strateškim pitanjima kao što su evropske integracije.