O Kosovu i dijalogu u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova obratio se građanima i rekao da će se u narednih deset dana tragati za rješenjem kosovskog problema.

Sastanku sa Vučićem prisustvovali su predstavnici Srpske liste, institucija, čelnici opština, načelnici okruga, a održan je u Palati “Srbija”.

Nakon sastanka Vučić je rekao da još od 1999. godine kada su Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 protjerane snage bezbjednosti sa Kosova provodi teror nad srpskim stanovništom.

"To je rezultiralo progonom više od 200.000 ljudi i njima su oteti stanovi, kuće, mnogi od njih su ubijeni", rekao je Vučić i dodao da od 1999. traje teška i mukotrpna borba za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

"Sada su riješeni da kao poslednju kost u grlu proteraju Srbe sa sjevera Kosova", rekao je Vučić i dodao:

"Ključna poruka Srbima na Kosovaje šta god bilo izbjegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od pogroma".

Šta se dešavalo u Briselu

Govoreći o razgovorima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu, Vučić je rekao da su odbili sve srpske prijedloge.

"Albanci su niko ne zna zašto sami riješili da sprovode jednostrane akcije i za to su dobijali uvijek manje ili više podršku Kvinte. Onda su rekli mi hoćemo tablice da promjenimo. Albin Kurti je rekao u Briselu svi moraju da imaju RKS tablice. Šta je smisao svega? Mi kažemo dajte nam KS table, one su statusno neutralne, oni su ih ukinuli protivpravno 2020. godine. Kao opareni su skočili. Sve su odbili", rekao je Vučić.

Kad je riječ o ličnim kartama Vučić je rekao:

"Albanci kažu mi hoćemo vama da dajemo dokument kao nama što izdaje Srbije. Mi kažemo nema problema. Kad Aleksandar Vučić ulazi na Kosovo dajte mu te papire, ali ne možete takav papir da izdajete ljudima koji žive na sjeveru Kosova. Ali njima nije stalo do toga da to primene na meni ili vama, jedino im je stalo da unište živote građana koji žive na sjeveru. I to su odbili, zato što je jedini smisao mučenje našeg naroda na Kosovu i njegovo protjerivanje", rekao je Vučić.

Kosovo predložilo Generalni sporazum

Sporazum od 6. tačaka koji je predložilo Kosovo, tačku po tačku izgleda ovako:

1. Međusobno priznanje i ulazak u sve međunarodne organizacije.

2. Rješavanje problema nestalih, konstatovanje i rješavanje problema silovanih osoba, raseljenih lica, uništenje privatne javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih svakih drugih koje je Srbija otela od Kosova i na kraju ratna odšteta koje Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Uvođenje istih prava koje imaju Srbi na sjeveru, Albancima u Bujanovcu i Preševu

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, a kako je Vučić rekao to se najviše odnosi na ono što se ne sviđa Kosovu, prije svega uvođenje Zajednice srpskih opština.

6. Konačni dogovor.