Nije zasnovan na dokazima

Poslanik Socijalističke partije u Albaniji Petro Koçi smatra da je inicijativu Dicka Martija u Savjetu Evrope sponzorisala Rusija, ali da je vrijeme pokazalo da ova inicijativa nije zasnovana na dokazima, prenosi Lajmi.

„Inicijativa Dicka Martija u Savjetu Evrope bila je đavolski proračunata, sponzorisana od strane Rusije, a zatim katapultirana u Savjet Evrope kroz izvještaj. Na osnovu ovih političkih instrumenata je formiran i Specijalni sud. Godine su dokazale da cijela ova inicijativa nije bila zasnovana na dokazima i da je uglavnom bila motivisana antialbanskim motivima, a motiv je bio da se okalja Oslobodilačka vojska Kosova“, rekao je Koçi.

On je podsjetio da je tokom posjete premijera Edija Rame bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju u Hagu Rama najavio da će Albanija preduzeti inicijativu za ukidanje rezolucije koja je, prema njegovim riječima, dovela do uspona Specijalnog suda.

Koçi je zatražio da na sjednici u četvrtak i albanska opozicija glasa za usvajanje rezolucije protiv izvještaja Dicka Martija o trgovini organima. Kako je naveo, cilj je da se u Savjetu Evrope pokrene razmatranje ovog izvještaja i izrada novog.

Izvještaj Dicka Martija o trgovini ljudskim organima Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je 2011. godine.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi