Odmereni pesimista

Gëzim Baxhaku, novinar kaže da je stav Njemačke po pitanju Kosova poznat od ranije.

"Njemačka kao i sve zemlje EU su na neki način bile uključene u dijalog Kosova i Srbije. Međutim, ovo je prvi put da Njemačka na ovaj način što je uputila poziv predstavnicima Srbije i Kosova da posjete Berlin i imaju radnu večeru se direktno uključila i stavila da znanja da je veoma zainterosvana da dođe do sporazuma, da je zaiteresovana da se Srbija odluči  na koju će stranu ići, kao  i da očekuje da se vrlo brzo možda  postigne i jedan sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum“, kazao je Gëzim Baxhaku, novinar u Jutarnjem programu RTK.

On kaže da nije optimista da će nakon sastanka u Berlinu doći do nekog kompromisnog rješenja u dijalogu.

"Kada za sedam mjeseci nije pronađeno kompromisno rješenje o registarskim oznakama, šta treba očekivati? Ja sam sada odmereni pesimista. Vjerujem da je Njemačka htjela da stavi do znanja da je ona i dalje lokomotiva EU u mnogim pitanjima i naravno i po ovom pitanju, a istovreno svijesna je i da posredovanje EU do sada nije dalo značajne rezultate i do sada ti rezultati nisu vidljivi. Ja ih ne očekujem vrlo brzo“,  smatra Baxhaku.

Baxhaku dodaje da je Njemačka htjela da stavi do znanja da novi kancelar želi da bude u centru svega što se dešava u Evropi, u centru svega o čemu će se odlučivati EU (Savjetu i  Komisiji) i da očekuju da se ovo pitanje riješi. Istovremeno, prema njegovim riječima Njemačka je htjela da stavi do znanja i predsjedniku Srbije Alksandru Vučiću da je  dužan da odluči na koju će stranu ići.

"Vućić odavno govori da će doći vrijeme kada će Srbija biti pod velikim pritiskom, a to su dva pitanja. Prvo se odnosi na Rusiju, drugo na pregovore Kosova i Srbije. Vjerujem da će on morati polako, ali sigurno da pripremi javnost u Srbiji za put za koji on smatra da treba slediti. Veoma je značajno da sve ovo dolazi nakon izbora u Srbiji u na Kosovu. Kurti i Vučić su dobili podršku i mogu uticati na dalji tok pregovora. Nadam se da će shvatiti poruke od Olafa Scholza da će početi ozbiljno da rade“, mišljenja je Baxhaku.

Baxhaku kaže i da se na često može čuti da je Kosovo konstruktivno, ali na žalost u praksi nije uvijek tako, podsjećajući prije godinu dana su održani sastanci dvojice lidera i da EU insistira da sastanka neće biti dok nema izgleda da će  biti i  konkretnih dogovora.

"Ja se nadam da će ovo biti iskorak ka daljem nastavku i u procesu ubraznja procesa dijaloga dvije zemlje“, napominje on.

Baxhaku, izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija za kompromis komentariše ovako:

"Vučić nikada nije rekao da nije za kompromis, uvijek je to govorio, ali niko ne zna, ne mi na Kosovu, nego ljudi u Srbiji ne znaju na šta on misli kada kaže kompromis. U dijalogu kada razgovaraju dvije strane pominju se neki principijelni stavovi, ali ti stavovi su toliko široki da u njima može da stane sve ili da ne stane ništa. U tom smislu je i ova izjava predsjenika Vučića i za kompromis su bili i prethodni premijeri Kosova. Kurti to nije nikada direktno rekao, ali i on je svijestan da se mora postići kompromis i kao što su nekada, ali i sada prilikom posjete pomoćnice državnog sekretara SAD nedvoslisleno je rečeno da se dijalog treba okončati sveobuhvatnim sporazumom koji u sebi mora sadržati neke kompromise, neke dogovore, koji sigurno neće biti baš mnogo laki ni dobri, ni za jedni ni drugu stranu, ali on se mora postići“, prokomentarisao je Baxhaku.

Baxhaku zaključuje da će biti teško pronaći sredinu oko koje će se strane u dijalogu dogovoriti. Po njegovom mišljenju zahtjev predsjednika Vučića, odnosno srpske stane u dijalogu stvaranje ZSO, sa druge strane je stav premijera Kurtija da on nikada neće formirati tu Zajednicu na osnovu sporazuma koji je postignut u Briselu. Međutim, Kurti ne pokazuje ni spremnost da se sjedne i pregovara da se ta zajednica formira na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova", kazao je novinar Gëzim Baxhaku u Jutarnjem programu RTK2.