Premijer iz Berlina

Premijer Albin Kurti izjavio je sinoć u Berlinu da je nedavna ruska agresija na Ukrajinu povećala neslaganja Srbije i Kosova, ali da Priština ostaje posvećena dijalogu sa Beogradom radi postizanja sporazuma u čijem je središtu uzajamno priznanje.

„Nedavna ruska agresija na Ukrajinu povećala je naša neslaganja. Ali mi ostajemo posvećeni principijelnom dijalogu sa Srbijom radi postizanja sporazuma u čijem je središtu uzajamno priznanje. Večerašnja runda (razgovora) održana je u palati Borsig u Berlinu tokom radne večere“, napisao je Kurti na Twitteru.

Kurti je uz tu poruku objavio fotografiju na kojoj se vidi kako sedi za stolom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Prethodno je Lajčak objavio da su njih trojica razgovarali o nastavku briselskog dijaloga tokom neformalne radne večere, u organizaciji njemačkog kancelara Olafa Scholza, i da će diskusije biti nastavljene 13. maja na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

"Pozdravljam priliku za razgovor tokom neformalne večere o dijalogu sa premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem u Berlinu. Zahvalan sam njemačkoj vladi na domaćinstvu. Nastavićemo diskusiju na nivou glavnih pregovarača 13. maja", napisao je Lajčak na Twitteru.

Njemački kancelar Scholz juče se odvojeno sastao sa Kurtijem, Vučićem i Lajčakom, u pokušaju da oživi dijalog Kosova i Srbije. Uoči radne večere, Vučić, Kurti i Lajčak su zajedno razgovarali sa specijlanim njemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.